24 aprilie 2024
CulturăOmagiu eroilor pentru Reintregirea Neamului

Omagiu eroilor pentru Reintregirea Neamului

S-au implinit 100 de ani de la intrarea României in Primul Razboi Mondial, de partea Antantei, dupa o perioada de doi ani de neutralitate.

Abia iesita din al doilea razboi balcanic, cu o victorie fara glorie, România a rezistat presiunilor venite din partea Triplei Aliante (exista un tratat secret din 1883 intre Imperiul Austro-Ungar si România, la care a aderat si Germania), cât si din partea tarilor care formau Antanta (Franta, Anglia si Rusia) de intrare in razboi.

In ultimii ani, relatiile dintre România si Austro-Ungaria se racisera treptat, problema in cauza fiind a românilor din Ungaria, regele si clasa conducatoare isi indreptau atentia mai ales spre Franta, care aprobase unele dintre actiunile politice si militare ale României.



Astfel ca, in urma ultimatumului “Acum ori niciodata”, adresat oficial de tarile Antantei, la 27 august 1916, în vederea atingerii scopului politic principal al participarii la razboi – realizarea statului national unitar român, România declara razboi Imperiului Austro-Ungar si astfel se consemneaza intrarea tarii noastre în Primul Razboi Mondial.

La o zi dupa, a urmat Proclamatia Regelui Ferdinand I al României, din care redam un fragment:

Români,
Însufletiti de datoria sfânta ce ni se impune, hotarâti sa înfruntam cu barbatie toate jertfele legate de un crâncen razboi, pornim la lupta cu avântul puternic al unui popor care are credinta neclintita în menirea lui. Ne vor rasplati roadele glorioase ale izbândei!
Cu Dumnezeu înainte!”

Cu aceasta Declaratie, se deschide si expozitia organizata, vineri, 26 august, de Complexul Muzeal “Iulian Antonescu”, Sectia de istorie, in colaborare cu Muzeul Militar National „Ferdinand I” – Filiala Bacau si Muzeul de Istorie Onesti, care isi propune sa aduca în atentia publicului vizitator piese tridimensionale din perioada Primului Razboi Mondial.

[wonderplugin_gallery id=”663″]

Organizata pe etape ale razboiului, in expozitie sunt prezentate copii ale unor documente oficiale, armament, de la mitraliere la carabine, uniforme, decoratii, ordine si medalii române si straine, cât si fotografii de pe front, un loc aparte fiind acordat Casei Regale, in special Reginei Maria, din vizitele pe fronturi si spitale, exponate aduse de Muzeul de Isotrie din Onesti.

Dr. Anton Cosa a vorbit depre importanta si semnificatia participarii României in Primul Razboi Mondial, despre datoria noastra de nu uita sacrificiile facute de armata româna, de jertfa miilor de soldati si ofiteri in lupta pentru reintregirea neamului.

“România nu a intrat de la inceput in razboi, din cauza circumstantelor istorice si diplomatice, dar si ca urmare a faptului ca nu era pregatita din punct de vedere economic si militar, insa dorinta de veacuri de a aduce toti românii in aceleasi granite a prevalat intrarea alaturi de tarile Antantei.

Entuziasmul a fost mare la inceput, primele victorii din Transilvania ne-au dat aripi, insa s-a vazut rapid ca armata nu era dotata, conducerea ei s-a dovedit incapabila sa sustina acel entuziasm, ceea ce a condus la o retragere dureroasa in Moldova.

A fost nevoie de sprijinul masiv al Frantei, cu armament si logistica, cu pregatirea trupelor, fapt ce a a schimbat total, in vara anului 1917, situatia de pe front, culminând cu victoriile rasunatoare de la Marasti, Marasesti si Oituz, infrângerea armatelor Imperiului si a Germaniei. Sfârsitul razboiului a schimbat o lume si a insemnat inceputul altei lumi”, a incheiat dr. Anton Cosa.

O interventie interesanta si documentata a avut si prof. Mihaela Baitan, de la Filiala Bacau a Muzeului Militar National “Regele Ferdinand I”, prezentând publicului intreaga expozitie, exemplificând importanta fiecarui exponat in derularea evenimentelor din timpul razboiului.

“Anul 1916 a fost unul extrem de dificil pentru armata româna, prost echipata si dotata. Armamentul, in majoritatea lui, era vechi, insuficient, ca sa dau un exemplu, un batalion avea doar o singura mitraliera Maxim, in timp ce armatele inamice aveau sapte la o companie.

Schimbarea s-a produs o data cu venirea Misiunii franceze, condusa de generalul Henri Berthelot, astfel ca armata româna a putut relua ofensiva si a culminat cu sfârsitul razboiului si reintregirea tarii. Sigur ca evenimentele din Europa, din Rusia, mutatiile in plan diplomatic, prestatia delegatiei române la incheierea Tratatului de pace au avut importanta lor in evolutia ulterioara, fapt ilustrat sugestiv si in expozitia noastra, pe ultimul panou este Harta României Mari – dezideratul major al intrarii tarii in razboi.”

La loc de cinste, in expozitie sunt si fotografii, documente si ordine ale unor eroi bacauani, Procopie Strat si Gheorghe Glod, ambii decorati cu inaltul ordin “Mihai Viteazu”.

Ca in fiecare an, la eveniment a participat si Fanfara Reprezentativa a Garnizonei Bacau care, in final, a sustinut un program de marsuri si cântece ostasesti.

Pentru a da posibilitatea si elevilor de a vizita expozitia, organizatorii au hotarât sa o tina deschisa pâna pe 30 septembrie 2016.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri