28 martie 2024
CulturăObiceiuri in a doua zi de Pasti

Obiceiuri in a doua zi de Pasti

In satele din Moldova, in a doua zi de Pasti, crestinii ortodocsi ajung cu daruri la mormintele celor raposati din familie. Lunea alba, care deschide Saptamâna Luminata, este prilej de sarbatoare, iar traditiile din a doua zi de Pasti se respecta cu sfintenie în unele zone.

Asa ca in anii de demult, si in prezent, ziua a doua e destinata pomenirii mortilor, mai toti oamenii regasindu-se în cimitire pe la mormintele rudelor apropiate. Femeile de la tara dau de pomana pasca ramasa de la Paste si vin rosu. Imbracati in haine de duminica, crestinii aranjeaza mormintele rudelor, asteptând ca preotul sa citeasca din slujba de pomenire a celor raposati. Asa i-am gasit in a doua zi de Pasti pe localnicii comunei Bârsanesti, imprastiati in cimitirul amplasat pe un vârf de deal, deasupra localitatii. „Când eram copil mic, imi amintesc cum mama varuia crucile din lemn ale tatalui, bunicilor si ale altora din neamul nostru, dupa care sfântul parinte trecea pe la fiecare mormânt ca sa slujeasca la capatul celor adormiti.

Lumea mai rasarita se imbraca in haine de oras, bieresti, dar cei din popor, in straie populare, iar in picioare cu opinci sau descultI”, povesteste nea Grigore Sandu, un localnic mai in vârsta din Bârsanesti. A fost nevoie de doi preoti pentru a putea sluji la toate mormintele, in timp ce clopotul din cimitir a rasunat continuu, tras pe rând de doi barbati. „Se spune ca acum sunt deschise usile Raiului, iar cei care mor ajung direct acolo, fara se mai tine seama de pacatele, mici sau mari, pe care le- au facut. In plus, cei care se nasc în aceasta zi, mai cu seama când se trage clopotul întâia oara la biserica, vor fi norocosi toata viata”, povestesc batrânii.



mos Grigore

Exista chiar o credinta care spune ca firimiturile care ramâneau de la mesele de Pasti trebuiau pastrate, îngropate, iar din ele rasarea o planta numita cucoana sau marunca, folosita in bautura de femeile care isi doreau copii. În aceste zile din Saptamâna Luminata nu se munceste, mai ales de Sfânta Miercuri, când potrivit traditiei, a munci de nunta soarecilor echivaleaza cu a aduce rozatoarele în casa si a te lipsi restul anului de bucate pe masa. În Joia verde se cinstesc holdele, iar vineri credinciosii vor sarbatori Izvorul Tamaduirii.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri