28 martie 2024
CulturăO Scrisoare de dragoste. Sfânta Tereza de Calcutta

O Scrisoare de dragoste. Sfânta Tereza de Calcutta

Anjezë Gonxhe Bojaxhiu s-a nascut pe 26 august 1910, într-o familie de origine aromâna. La 18 ani a ales sa devina calugarita. A mers mai întâi, pentru doua luni, în Irlanda, la Dublin. Apoi a plecat în India pentru a-si realiza ucenicia. In 1931 a facut legamântul religios de calugarie cu numele de Tereza. Dupa ce a plecat din manastirea din Darjeeling, tânara maica a fost trimisa la un colegiu din Calcutta.

În 1946 a hotarât sa faca o adevarata „revolutie” în propria sa viata si sa-si urmeze chemarea. In 1948 a plecat din manastire renuntând totodata la o viata confortabila. Nu avea nici un sprijin uman sau material, era la fel de saraca precum cei pe care voia sa-i ajute. În 1949 a înfiintat Congregatia Misionarele Caritatii. Prin eforturile Maicii Tereza si a congregatiei sale, milioane de bolnavi si muribunzi au primit adapost si au fost tratati în dispensare mobile sau în clinici specializate si sute de mii de copii abandonati au fost îngrijiti si dati spre adoptie.

In 1979 i-a fost decernat Premiul Nobel pentru Pace.



Pe masura ce faima ei crestea, toti cei care au vrut sa ajute au facut donatii pentru infiintarea centrelor de ingrijire a saracilor si bolnavilor, in intreaga lume.
La 5 septembrie 1997, la 87 de ani, inima Maicii Tereza a încetat sa mai bata. A fost înmormântata în sediul central al congregatiei Misionarele Caritatii din Calcutta. La ceremonia religioasa au participat 400 de demnitari din 23 de tari ale lumii.

La 19 octombrie 2003, de Ziua Mondiala a Misiunilor, Papa Ioan Paul al II-lea a beatificat-o pe Maica Tereza de Calcutta, iar pe 4 septembrie 2016, la Vatican, în ajunul împlinirii a 19 ani de la moartea acesteia. Maica Tereza a fost declarata Sfânta Tereza de Calcutta de catre Papa Francisc. Sarbatoarea acesteia va fi celebrata pe 5 septembrie în calendarul catolic.

Caritate in Bacau

Anul acesta, pe 4 septembrie, s-au împlinit 26 de ani de când Maica Tereza de Calcutta a venit pentru prima data în România, mai întâi la Bucuresti, în data de 1 mai 1990 si, in Bacau, pe 28 iunie 1990.
Fondatoarea Misionarelor Caritatii a deschis primele case din România cu scopul slujirii celor saraci, tara noastra numarându-se printre cele 134 de tari în care sunt prezente calugaritele din congregatia Maicii Tereza. In întreaga lume sunt 757 de case care se ocupa de nevoiasi.

La Bacau, în Dieceza de Iasi, activitatea Misionarelor Caritatii a început în 1990, când calugaritele au preluat din orfelinatele de stat cazurile cele mai grave de copii abandonati, subnutriti, cu retard psiho-motor care traiau în conditii nedemne, transferându-i într-o cladire dezafectata careia i-au adus îmbunatatiri, sediu oferit spre folosinta gratuita de catre Consiliul Local Bacau. În decursul anilor, casa a gazduit si tinere mame care asteptau un copil, încurajând si promovând astfel dreptul la viata.
Chiar daca actele umanitare au fost unanim apreciate, atitudinea privind legalizarea divorturilor si a avortului a fost criticata de unii. Maica Tereza considera ca avortul este o crima: „Un copil este un dar de la Dumnezeu; daca nu-l vreti, dati-mi-l mie. Este o saracie sa decizi ca un copil sa moara pentru ca tu sa traiesti asa cum vrei”.

Prin atitudine si disponibilitate, Surorile Caritatii au schimbat conceptiile si destinele multor femei.

În casele lor au gasit alinare si ajutor muribunzi, batrâni fara adapost, copii abandonati, mai ales cei cu forme grave de handicap, mame singure, tinere fugite din sclavia prostitutiei, femei victime ale violentei domestice si bolnavi de HIV-SIDA.

Maica Tereza este un exemplu de compasiune, credinta, tenacitate si umilinta pentru orice femeie. Aceste virtuti sunt universal valabile indiferent de nationalitate, religie, integrare sociala sau profesionala.

„Sâmbata, 10.09.2016, în Biserica Inima Neprihanita a Mariei, din Serbanesti, ne adunam sa-i multumim Domnului pentru darul canonizarii Maicii Tereza de Calcutta. Avem atâtea motive pentru a fi profund recunoscatori Domnului, indeosebi pentru ca ne-a dat-o pe Sfânta Tereza de Calcutta, care, cu rugaciunea sa neîncetata, a fost o oglinda curata a iubirii lui Dumnezeu si un minunat exemplu de slujire a aproapelui. Un alt motiv de multumire este faptul ca multi dintre membrii comunitatii noastre pâna în anul 2010 au fost grupati în jurul surorilor din Congregatia Misionarele Caritatii, participând ani la rândul la Sfânta Liturghie în capela lor.
Pentru aceste motive, va invitam sâmbata sa va uniti cu noi în rugaciune de multumire în cadrul celebrarii de la ora 10.30, in cinstea Sfintei Tereza de Calcutta.”
Pr. Cristinel Alecu, parohul Bisericii Inima Neprihanita a Mariei

Maica Tereza in Bacau:
Ce a titrat Ziarul Desteptarea

Maica Tereza si Petru Gherghel
Maica Tereza si PS Petru Gherghel

28 IUNIE 1990, ORA 8.30. Aeroportul din Bacau isi deschide portile pentru a primi cursa de Bucuresti. In jur, toti cei prezenti isi manifesta nerabdarea. Monseniorul Petru Gherghel, Episcop de Iasi, isi priveste inca o data ceasul. Cred ca l-a mai privit de cel putin o suta de ori in ultimele 15 minute. Când aeronava ajunge la locul de stationare, usile se deschid, iar multimea incepe sa aplaude. In vârful treptelor, o femeie in vârsta, cum ar spune cronicarul “nu mare de stat” face câteva semne amicale. Un sentiment ciudat ne cuprinde pe toti. Maica Tereza a sosit in Bacau! In urma cu câteva luni, evenimentul ar fi fost de neconceput. Traseele Maicii Tereza, de la Vatican la Casa Alba, de la Budapesta in biroul lui „Gorbi”, la Moscova, sau in India, „deviau” sau „erau deviate”, cu grija si suspiciune, de autoritatile ceausiste, astfel incât România ateista putea sa-si urmeze neabatuta planul de „sistematizare” religioasa. Intre timp, insa, vremurile s-au schimbat- poate ca si oamenii, desi cartile sfinte au ramas aceleasi.” (redactor Leonard Popa)

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri