O noua pagina de istorie crestina pentru comunitatea ortodoxa din Saucesti

0

– IPS Ioachim, arhiepiscopul Romanului si Bacaului, a sfintit Asezamântul social-filantropic si cultural „Intrarea Maicii Domnului in Biserica” al Parohiei „Adormirea Maicii Domnului” din comuna Saucesti, judetul Bacau

Se obisnuieste ca, la o sarbatoare importanta, sa se adune intreaga suflare a satului, cu mic, cu mare. Iata ca si acum, in ziua lasatului de sec a Postului Sântamariei, credinciosii din comuna Saucesti au umplut curtea bisericii satului, ce poarta hramul „Adormirea Maicii Domnului”, ca sa participe la sfintirea noului asezamânt social.

Edificiul a fost ridicat in aproprierea bisericii si vine sa intregeasca truda de peste doua veacuri a acestei comunitati crestine.

„Constructia, inceputa in anul 2008, are o arhitectura deosebita si cuprinde o sala centrala cu multiple utilizari, alaturi de o bucatarie utilata si o camera mortuara. De asemenea, ea beneficiaza de o pictura frumoasa, in stil bizantin, care intregeste atmosfera de rugaciune”, a declarat preotul Ioan Vadana, parohul bisericii din Saucesti.

Ziua de duminica, 31 iulie, a venit si ea ca o incununare a muncii ctitorilor contemporani, urmasi ai celor care, in urma cu peste doua veacuri, puneau piatra de temelie a bisericii. Enoriasii, in frunte cu preotul-paroh Ioan Vadana si primarul Valentin Manea, l-au avut ca invitat la aceasta sarbatoare, alaturi de oficialitati locale si judetene, pe ierarhul locului, IPS Ioachim, care, impreuna cu un sobor de preoti din Protopopiatul Bacau, a savârsit slujba de sfintire a asezamântului.

Prin rugaciune, aghiasma si untdelemn sfintit, Asezamântul „Intrarea Maicii Domnului in Biserica” si-a primit menirea, aceea de centru al activitatilor sociale, filantropice, culturale si duhovnicesti ce se vor desfasura in aceasta parohie. In continuare, a fost savârsita Sfânta Liturghie arhiereasca pe o scena amplasata in fata bisericii in timp ce credinciosii, in liniste, au putut sa viziteze noul spatiu social-duhovnicesc.

Cuvinte ca „Foarte frumos!”, „Ca-n filme!” sau „Bravo parintelui Ioan, c-a facut asa o mândrete de casa!” se auzeau pe buzele vizitatorilor incântati de ceea ce-au vazut.

„Comunitatea aceasta, satul acesta are o istorie multiseculara care – iata! – astazi se innoieste cu o noua pagina scrisa in cartea veacurilor prin truda jertfelnica a fratiilor voastre”, a precizat IPS Ioachim ca o concluzie, in cuvântul sau de invatatura.

LĂSAȚI UN MESAJ