O firma, prejudiciata de un bacauan cu peste 200.000 lei

0

* administratorul unei firme din Bacau a fost trimis in judecata pentru inselaciune dupa ce a incheiat un contract de leasing pe baza unor inscrisuri cu date false, cauzând un prejudiciu de 222.092 lei

In martie 2013, Constantin Ovidiu M. (28 de ani) a fost trimis in judecata cu acuzatia de inselaciune. Procurorii de la Parchetul Judecatoriei Bacau sustin ca bacauanul, in calitate de administrator al SC Safety Construction SRL, i-a indus in eroare, in 2009, pe reprezentantii SC Rubin SRL si SC Unicredit Leasing Corporation IFN, in momentul in care a incheiat un contract de leasing ce avea ca obiect preluarea dreptului de folosinta a doua autoturisme marca Peugeot 407, prin depunerea de inscrisuri contabile care atestau ca societatea pe care o administra este solvabila.

Practic, pentru a putea cumpara in leasing cele doua masini, Constantin Ovidiu M. a depus bilanturi si balante contabile cu date false, in care patrimoniul firmei a fost marit, fara ca societatea sa fi derulat vreo activitate care sa produca venituri. Inculpatul a semnat contractul de leasing cu SC Rubin SRL Bistrita Nasaud, concesionar Peugeot, si s-a obligat sa achite ratele lunare. Pretul de achizitie al celor doua masini era de 40.594 euro, ramânând insa de finantat doar 32.475 euro, dupa ce bacauanul a achitat in avans 20 la suta din valoare.

Finantarea a fost obtinuta de la SC Unicredit Leasing, iar SC Rubin a achizitionat efectiv cele doua masini. Desi autoturismele au fost preluate de societatea inculpatului, nu a fost achitata nicio rata, motiv pentru care Unicredit a reziliat unilateral contractul de leasing. Dupa sesizarea Parchetului, autoturismele au fost introduse in baza de date a Politiei Române, iar unul dintre ele a fost identificat, in aprilie 2011, de catre Biroul Sirene din Spania, in posesia unei persoane din Madrid. Cel de-al doilea nu a fost inca gasit.

Cunoscut cu antecedente penale

Judecatoria Bacau l-a condamnat pe barbat la 1 an si 8 luni de inchisoare, dar a amânat pedeapsa pe un termen de supraveghere de doi ani. Decizie ce a atras criticile Parchetului care, in apel, a insistat pe faptul ca inculpatul are antecedente penale, fiind condamnat, in 2012, la 2 ani de inchisoare cu suspendare, si sanctionat de doua ori, in 2010, cu amenda administrativa pentru comiterea de infractiuni la legea cecului.

Si inculpatul a facut apel, la primul termen in instanta cerând chiar achitarea, motivat de faptul ca el ar fi fost, de fapt, victima unei persoane care s-a folosit de el si l-a pacalit in momentul in care i-a propus sa preia societatea si i-a dat sa semneze diferite acte pe care el nu le-a citit. Luna trecuta, Curtea de Apel a admis apelurile Parchetului, Unicredit si inculpatului si a desfiintat sentinta Judecatoriei. Constantin Ovidiu M. a fost condamnat la 1 an si 10 luni, iar suspendarea pedepsei mai vechi a fost anulata.

Totusi, dupa contopirea pedepselor si stabilirea unei condamnari de 2 ani inchisoare, si instanta superioara a dispus suspendarea executarii. Bacauanul a fost obligat, de asemenea, sa plateasca Unicredit suma de 222.092 lei, drept despagubiri.

LĂSAȚI UN MESAJ