29 martie 2024
ActualitateO bacauanca traieste in apartament ca in Evul Mediu. Datoriile la intretinere...

O bacauanca traieste in apartament ca in Evul Mediu. Datoriile la intretinere au lasat-o si fara gaze la aragaz

O locatara din cadrul Asociatiei de proprietari nr.48, str.Mioritei, nr.13, contesta de ani de zile cheltuielile de intretinere stabilite de aceasta. In semn de protest, din 2009 a platit din când in când doar o parte din sumele datorate. A reclamat pe la toate autoritatile ca a fost incarcata la plata intretinerii, dar fara succes. Femeia locuieste in conditii inumane.

Inca din 2002, Elena Racovita, care locuieste intr-un apartament cu trei camere, a solicitat si a obtinut debransarea de la reteaua de termoficare a celor doua dormitoare si a baii, astfel ca o mica parte din locuinta a mai fost incalzita ulterior. Din martie 2011, locatara a cerut debransarea totala de la CET, incât de atunci nu mai primeste niciun gram de caldura de la sistemul centralizat. Locatara a decis aceasta, cu intentia de a-si monta in locuinta o centrala termica, in martie 2012. Dar din 2011 a inceput sa tot conteste cheltuielile de intretinere calculate in 2009-2010 pe apartamentul in care locuieste si sa plateasca sporadic si doar o parte din datoria la asociatie.

Drept urmare, a acumulat datorii considerabile la intretinere, motiv pentru care conducerea Asociatiei de proprietari nr.48 a decis sa nu-i elibereze adeverinta pentru racordarea centralei la reteaua de gaze si a hotarât ulterior ca apartamentul in care locuieste sa fie debransat de la aceasta. Astfel, de aproape un an, Elena Racovita nu mai are nici posibilitatea de a-si face macar un ceai. Si aceasta dupa ce in iarna 2012-2013 a stat in frig. Dar locatara continua razboiul impotriva asociatiei, mai bine-zis a administratorului acestuia, convinsa fiind ca nu i-a calculat corect cheltuielile de intretinere.



“Am fost debransata de la caldura si, totusi, mi-au venit facturi enorme la intretinere. Intr-o luna de vârf din iarna mi-au calculat la asociatie ca trebuie sa platesc 80-100 lei. Pâna in 2011 am achitat constiincios, dar dupa aceea nu am mai platit asa pentru ca am considerat ca mi-au calculat mult mai mult decât era corect. Mi-au spus ca am de platit, in total, 5.000 de lei, din care 3.200 de lei sunt penalizari de intârziere la plata!” – s-a plâns Elena Racovita.

Actele spun altceva

Dar la sediul Asociatiei de proprietari nr.48 aveam sa constatam ca lucrurile nu stateau chiar asa cum ni le-a prezentat locatara. “La ora actuala, conform fisei de calcul, debitul acestei locatare este de 3.226 lei, cu tot cu penalizari, ne-a declarat Lucica Neagu, administratorul asociatiei. Nu i-am pus penalizari decât in cazul in care furnizorul ni le-a perceput.

Inainte de 2011, când a avut debransate numai dormitoarele si baia, noi i-am luat in calcul la incalzire chiar o suprafata mai mica decât ar fi trebuit.” Acest lucru este confirmat si de adresele trimise de catre Primaria Bacau asociatiei si locatarei, dupa ce aceasta i s-a plâns de mai multe ori conducerii administratiei municipiului.

“S-a luat in calcul doar suprafata utila a sufrageriei si holul si ati figurat in evidentele contabile ale asociatiei cu 22 mp. Din verificarile facute la fata locului, in prezenta dumneavoastra, rezulta ca si caloriferul de la bucatarie se incalzeste. In acest caz trebuie luata in calcul suprafata de 31 mp. Suprafata utila a dormitoarelor si a baii, care sunt debransate de la sistemul centralizat, nu este luata in calcul pentru stabilirea consumului de energie termica. Debitul cu care figurati in fisa individuala se datoreaza neachitarii in totalitate, in fiecare luna, a cheltuielilor de intretinere care v-au fost repartizate” – se arata in raspunsul Primariei Municipiului Bacau

Din Fisa de calcul se vede clar ca reclamanta a inceput inca din 2009 sa plateasca sporadic si doar o parte din datoriile la intretinere. Tot din actele asociatiei rezulta ca de când apartamentul a fost debransat total de la reteaua de termoficare, nu au mai fost calculate cheltuieli de incalzire. Dar, in ciuda acestor evidente, locatara a depus sesizari si la Politie, si la Prefectura si reclama in continuare.

Trei familii, datorii de peste 12.000 lei

Pentru a o determina pe locatara sa-si plateasca datoriile, conducerea asociatiei a actionat-o in instanta in anul 2012, proces care se afla inca in curs de judecare. Dar asociatia se lupta si cu alti rau-platnici. “Mai avem doua familii care au datorii enorme la intretinere, a mai spus administratorul asociatiei.

Una are de platit 4.554 lei iar alta, 4.488 lei. Datoria totala a celor trei debitori reprezinta factura la apa rece dintr-o luna pe toata asociatia.” Aceasta numara 475 familii. Datoriile celor trei le-ar putea lasa oricând si pe celelalte 472 familii fara una din utilitatile pe care ele le achita constiincios.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri