19 aprilie 2024
EvenimentNumarul batrânilor creste, finantarea scade. Seminar regional dedicat serviciilor pentru vârstnici

Numarul batrânilor creste, finantarea scade. Seminar regional dedicat serviciilor pentru vârstnici

Tot mai multi batrâni din satele noastre ramân singuri si, fiind bolnavi, nu se pot ingriji, nu sunt in stare sa se panseze, sa scoata apa din fântâna, sa-si spele hainele, sa-si faca o supa sau un ceai.

In timp ce nevoia de servicii destinate vârstnicilor e in crestere, resursele sunt aceleasi sau scad. Despre ce s-a facut si despre ce ar trebui sa se faca mai departe, in acest domeniu, s-a vorbit la seminarul regional “Modele de servicii dedicate persoanelor vârstnice”, care a avut loc vineri, 8 aprilie, in sala de conferinte a Hotelului “Dumbrava”.

In debut a fost prezentat proiectul “Consolidarea, dezvoltarea si promovarea serviciilor integrate pentru persoane vârstnice vulnerabile” al Fundatiei de Sprijin Comunitar (FSC), care a fost si organizator al dezbaterii.



Primarul din Corbasca, Vasilica Ciubotaru, a vorbit despre serviciile derulate in comuna, Dana Titaru, director adjunct, a prezentat programele Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Bacau, iar Anca Diana Maftei, coordonator diecezan, pe cele ale CARITAS Iasi.

La eveniment au mai participat reprezentanti ai SPAS Moinesti, Centrului de recuperare si reabilitare neuropsihiatrica Sasca Mica-Suceava, Fundatiei de Ingriji Comunitare Neamt, ai organizatiilor Crucea Rosie Vrancea, Crucea Alb-Galbena Buzau, Asezamântului social-filantropic “Sf. Voievod Stefan cel Mare” si retelei Furnizorilor de Ingrijiri la Domiciliu din România.

“Serviciile specializate pentru persoane vârstnice sunt tot mai necesare si ar trebui sa existe in orice comunitate din România, intrucât populatia este in imbatrânire accelerata iar lipsa acestor servicii dedicate va duce la o inrautatire majora a calitatii vietii acestei categorii. Astfel de servicii trebuie planificate strategic si sustinute financiar, cu precadere in comunitatile rurale sarace unde conditiile pentru a derula astfel de proiecte sunt foarte limitate.”
Gabriela Achihai, presedinte FSC Bacau

“Serviciile pentru vârstnici sunt absolut necesare pentru ca, in general, aceste persoane nu mai au pe nimeni, copiii fiind plecati in strainatate sau in alte localitati. Noi, prin forte proprii, nu reusim sa le asiguram asistenta. Cu ajutorul FSC am infiintat un serviciu de ingrjiri la domiciliu, dar ar trebui sa-l extindem. Avem patru ingrijitori, dar ar fi nevoie de sapte pentru ca avem sapte sate. Din bugetul local am alocat, anul acesta, 48.000 de lei pentru vârstnici si pentru «Scoala dupa Scoala», dar in 2017 am vrea sa marim suma.”
Vasilica Ciubotaru, primarul comunei Corbasca

“Acest seminar vine in apropierea finalului unui proiect amplu, proiect de dezvoltare a serviciilor destinate vârstnicilor din judetul Bacau, care a cuprins dezvoltarea serviciilor de ingriire in comuna Corbasca, nou introdusa in portofoliu, dezvoltarea de servicii in «Satul seniorilor Milly», deoarece avem o lista de asteptare cu 60 de solicitari lunar si, evident, pentru ca am acumulat foarte multa experienta in domeniu, am dorit sa o impartasim colegilor din intreaga Moldova, in conditiile in care statisticile arata ca problematica vârstnicilor va deveni, in câtiva ani, foarte acuta.”
Ionut Chirita, coordonator PR in cadrul FSC

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri