26 aprilie 2024
ActualitateNu ti-ai izolat bine blocul, jos cu polistirenul!

Nu ti-ai izolat bine blocul, jos cu polistirenul!

“Suprareabilitarea” Primariei pune locatarii la plata

Fiecare asociatie de proprietari va contribui intr-o masura mai mare sau mai mica la costurile presupuse de reabilitarea termica a blocurilor. Consiliul Local a adoptat hotarârea prin care se stabilesc ratele de cofinantare ale autoritatilor locale si asociatiilor de proprietari. Astfel, daca mai mult de 50 la suta din familiile din bloc au un venit mediu lunar net pe membru de familie sub 150 de euro, contributia asociatiei va fi de 10 la suta, iar a primariei de 30 la suta. Daca venitul este sub 350 de euro pe membru de familie, creste cota de contributie a asociatiei la 20 la suta si scade cea a primariei la 20 la suta. In fine, familiile care au sub 500 de euro pe membru, asociatia va achita 30 la suta, iar unitatea administrativ-teritoriala – 10 la suta. 60 la suta din cheltuielile eligibile sunt acoperite din fondul european pentru dezvoltare regionala si de la bugetul de stat.

Asociatiile de proprietari vor suporta in intregime cheltuielile neeligibile aferente lucrarilor de reabilitare pentru spatiile comerciale, inclusiv apartamente cu alta destinatie decât locuinta. Primaria isi va recupera banii de la asociatia de proprietari in termen de 7 ani, in timp ce pentru spatiile comerciale si alte apartamente in termen de un an. Doua treimi din locatarii din bloc trebuie sa fie de acord cu reabilitarea. Schimbarile nu se opresc aici. Cei care si-au facut pe cont propriu izolatie termica s-ar putea trezi ca toata munca pentru care au platit este data jos, pentru ca nu respecta indicatiile auditorului energetic. Astfel, vor plati de doua ori pentru aceleasi lucrari. De exemplu, blocul 3 de pe strada Letea, care ar urma sa fie printre primele reabilitate cu fonduri europene era deja izolat la momentul la care s-a aprobat hotarârea de consiliu. Oamenii s-au saturat sa mai astepte si au rezolvat problema pe cont propriu. „Am inteles ca primaria va veni cu lucrari in completare, de exemplu la acoperis, la casa scarii, la balcoanele care nu sunt inchise” a declarat la acel moment Nela Gagiu, administratorul Asociatiei de proprietari 21. Nu se stia atunci ca lucrarile vor fi analizate de un auditor energetic.



„In cazul in care anumite parti din bloc au fost deja reabilitate, proiectantul a facut deja analiza daca lucrarile respecta cerintele tehnice prevazute in auditul energetic. Daca respecta, se reabiliteaza restul suprafetei blocului, daca nu respecta, ele vor fi demontate si inlocuite.”
Leonard Padureanu, managerul public al municipiului Bacau

Câti bani europeni au venit pentru reabilitare

– 200 de milioane de euro pentru cele 8 regiuni de dezvoltare din România
– 24 milioane de euro pentru fiecare regiune
– In Regiunea Nord-Est sunt 6 municipii resedinta de judet care pot accesa fondurile, pe principiul „primul venit, primul servit”, dar nu pot cere mai mult de 35 la suta din suma totala pe regiune – circa 2 milioane de euro. Pot intra la reabilitare imobile construite intre anii 1950-1990.
Andreea Gavrila
Doina Mincu

„De cum vom accesa acesti bani si cum va merge acest program pilot va depinde alocarea pe bugetul 2014-2020.”
Romeo Stavarache, primar

Doar 4 blocuri reabilitate din 50

„Avem 130 de blocuri deja proiectate. Lucrarile trebuie terminate pâna in iunie 2015. Pregatim aplicatiile pentru a fi depuse. Este destul de complicat pentru ca sunt multe documente de strâns care sa dovedeasca starea financiara a locatarilor. Suntem pregatiti sa depunem un grup de 50 de blocuri la finantare. Trebuie sa facem hotarâri de consiliu pentru fiecare.”, a declarat Leonard Padureanu, managerul public al municipiului. Chiar daca proiecte sunt, pâna acum consilieri au aprobat intrarea in reabilitare doar a patru blocuri din municipiu. Este vorba de Calea Republicii 5, scarile A si B, Calea Republicii 25, scarile A si B, Calea Republicii 46, scara A si strada Letea 3, scara A. Potrivit calculelor realizate de firma de proiectare, costul total depaseste 2,5 milioane de lei, din care 2,1 milioane numai constructie si montaj.

„Am inteles de la inspectorul de la Primarie care se ocupa de zona noastra ca majoritatea familiilor se incadreaza sub limita de venit de 350 de euro pe membru de familie, deci vor plati cel mult 20% din costul reabilitarii. Am vorbit cu locatarii. Ar vrea reabilitare, dar sunt reticenti când vine vorba de dat bani.”
Oana Naidin, administrator Asociatia de proprietari 65

„Blocurile pierd caldura pe unde izolatia nu este de buna, daca nu s-au pus glafuri la geamuri, daca sticla ferestrelor de termopan nu este de calitate. Greseala cea mai frecventa este când izolatia nu are continuitate. De exemplu, se ingroapa jgheaburile si tevile de gaze in polistiren. Nu pot spune daca s-a lucrat bine sau nu in Bacau, fiindca nu s-a facut un audit energetic inainte pentru a se indica solutia de reabilitare termica. In Bucuresti, in schimb, am vazut bloc de pe care a cazut tot polistirenul.”
Pavel Budau, auditor energetic

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri