28 martie 2024
ContrasensNu ne asteapta vremuri bune

Nu ne asteapta vremuri bune

Criza economica incepe sa fie dublata de o criza politica. Uniunea Europeana, cu finantele in pioneze si cu un viitor tot mai incert pe masura ce extremismul de dreapta isi face loc pe bancile parlamentare, se indreapta spre o zona sensibila din punct de vedere politic.

Alegerea lui Donald Tusk la presedintia Consiliului European nu este in masura sa transmita un mesaj prea optimist in directia rezolvarii conflictului (deocamdata) comercial dintre UE si Rusia.

Tusk are, ca orice polonez, ceva de impartit cu Rusia; el s-a pronuntat tot timpul pentru sanctiuni cât mai severe impotriva Moscovei.

Situatia devine tot mai delicata pentru ca, dupa cum spuneam, crizei economice i se adauga criza politica. Sanctiunile contra Rusiei au efect de bumerang si afecteaza si statele UE.

Rezultatul este o scadere a economiilor si o radicalizare a pozitiilor politicienilor, dar si a populatiei catre o solutie militara.

In fond, dupa cum spunea von Clausewitz, „razboiul nu este decât o continuare a politicii cu alte mijloace”.

Cu mentiunea ca razboiul poate ucide mult mai multi oameni decât politica. Declaratiile tot mai belicoase ale politicienilor distrag, insa, atentia de la un lucru important: si anume ca, pentru rezolvarea crizei din Ucraina, nu s-a incercat nicio negociere, toate incercarile de solutionare a conflictului fiind mai mult sau mai putin solutii militare sau conflictuale.

Kievul nu a oferit niciodata nimic rebelilor pentru a-i convinge sa depuna armele, fiind convins ca, in scurt timp, va câstiga lupta.

Iata ca vine iarna, iar separatistii au reusit nu doar sa reziste, dupa ce au fost incercuiti, dar sa si contra-atace si sa incercuiasca trupele guvernamentale. Asta inseamna ca razboiul tocmai a intrat in prelungiri.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri