25 aprilie 2024
ActualitateNu exista buget sigur pentru asistenta medicala

Nu exista buget sigur pentru asistenta medicala

Desi a trecut aproape jumatate de an din 2014, asistenta medicala din intreg judetul functioneaza in baza contractelor de anul trecut. Conform normelor de aplicare, s-a procedat la incheierea de acte aditionale lunare intre Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Bacau si furnizorii de servicii medicale.

Spitalele publice si private din judet, laboratoarele, medicina primara, farmaciile, ambulatoriile de specialitate si alti furnizori de servicii medicale aflate in contract cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) Bacau functioneaza si in acest moment in baza actelor de finantare incheiate anul trecut. Motivul? Nu s-a stabilit un buget clar pe anul acesta, iar termenul de incheiere a noi contracte a fost prelungit pentru luna iunie. Urmarea unor ordine emise de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate s-au incheiat doar acte aditionale, mai intâi pâna la 31 martie, apoi pâna la 30 aprilie, iar acum si pentru luna mai.

Miliarde de lei credite de angajament

Numai in primele 4 luni ale acestui an, conform datelor prezentate de CJAS Bacau, s-au alocat catre asistenta medicala din judet 145.542.000 lei noi (1.455 miliarde de lei vechi). Suma este in scadere, fata de aceeasi perioada a anului trecut, când erau bugetati 149.912.000 lei. „Cu toate acestea avem o crestere de 2,6 la suta catre medicii de familie, de 9,8 la suta pe asistenta spitaliceasca si 11,1 la suta pe tot ce inseamna medicamente acordate prin programele nationale.



Avem un minus, o scadere de 26 la suta pe medicamentele acordate in farmacii, motivat de faptul ca s-a facut un efort pentru achitarea tuturor restantelor de anul trecut la acesti furnizori”, a explicat Dan Stoica, director contractari CJAS Bacau. Cele mai mari consumatoare a bugetului sunt asistenta medicala primara (reteaua medicilor de familie), care a primit anul acesta (in cele 4 luni) 13.233.mii lei, spitalele, unde s-au virat 71.140 mii lei, programele de sanatate, catre care s-au repartizat 14.216 mii lei si farmaciile, ce au „inghitit” alte 34.425 mii lei.

Numar de acte aditionale pe 2014 la CJAS Bacau:
medici de familie – 293
clinici private – 57
laboratoare – 28
asistenta paraclinica – 7
baze de tratament BFT – 9
spitale (publice si private) – 6
asistenta medicala de urgenta si transport sanitar – 2
ingrijiri la domiciliu – 6
ingrijiri paleative – 1
farmacii – 104
acordarea de dispozitive medicale – 71
sanatorii – 2

„Asteptam sa semnam noile contracte. Acum suntem cam pe contract, dar incepe sa se diminueze fondurile pentru ca a crescut si numarul cazurilor, fata de anul trecut. Acum avem, lunar, in jur de 4.200 de internari continue, 1.500 spitalizari de zi si cam 5.000 de consultatii in ambulatoriu. Stim ca pe noul contract se doreste scaderea finantarii pe spitaliceasca si cresterea celei pe ambulatoriu. O sa vedem ce va fi. Pâna acum nu s-a vorbit de sume, ci doar de servicii efectuate.”
dr. Gabriela Zoican, manager Spitalul Judetean de Urgenta Bacau

„Acum e acceptabil. Supravietuim. Am fost anuntati ca pâna pe 10 iunie sa depunem dosarele in vederea incheierii contractelor pe acest an. Noi avem nevoie de circa 6,3 miliarde de lei vechi pe luna, dar nu primim atât. Suntem sub 5,8 miliarde lei, in conditiile in care avem in fiecare luna spitalizari continue pentru circa 55-60 cazuri de TBC, alte 180 de boli pulmonare si in jur de 200 de consultatii in ambulatoriu.”
dr. Gabriel Gavrila, director Spitalul de Pneumoftiziologie Bacau

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri