18 aprilie 2024
ActualitateNoutăți la Spitalul Județean de Urgență Bacău

Noutăți la Spitalul Județean de Urgență Bacău

Clădirea spitalului vechi din Bacău, cum este ea cunoscută, parte din ea construită în 1896, cu extinderile ulterioare, tot din acei ani, în care funcționează în prezent secțiile de Oncologie, Psihiatrie, Oftalmologie, ORL, Paliative și Farmacie, va fi reabilitată complet, cu bani de la Ministerul Dezvoltării.

S-a făcut deja un studiu de fezabilitate, s-a obținut și un acord de principiu, iar costurile se vor ridica la circa 6 milioane de euro. Va fi o consolidare a structurii întregului imobil, vor fi refăcute circuitele, se vor monta aparate de climatizare și se vor extinde secțiile Psihiatrie și Oftalmologie, iar Oncologia va fi mutată în fosta Secție pentru bolnavii SIDA, în clădirea de lângă Maternitate.

Aceasta este deja în renovare și cât de curând (se estimează că până în luna decembrie), bolnavii care au nevoie de aceste servicii medicale vor fi tratați acolo. Vor fi 30 de paturi de spitalizare continuă, se va evita astfel și aglomerația, spitalizarea de zi (cu cinci paturi) va fi la parter, iar la etaj va fi structura în care vor sta pacienții internați și cadrele medicale. Deocamdată nu se poate rezolva și problema lipsei de personal, pe această specialitate fiind acum doar trei medici: doi pe secție și unul în ambulatoriu.



Diabetul, în locul ORL-ului

Reconfirmat în funcția de manager al Spitalului Județean de Urgență Bacău, în urma unui concurs organizat la începutul lunii august, Adrian Popa ne-a dezvăluit ce va urma să se construiască/reconstruiască în unitatea medicală.

„Prioritatea mea în noul mandat este să asigur circuite funcționale în secțiile care la autorizarea de funcționare de la Direcția de Sănătate Publică erau neconforme. Vorbim de secția de Oncologie, dar și de secțiile ORL, Oftalmologie, Psihiatrie, secții care sunt foarte mici și nu pot respecta toate normele sanitare”, ne-a spus managerul.

Odată cu mutarea secției de Oncologie, se va extinde și Psihiatria, și compartimentul de Paliative, care va avea mai mult decât 10 paturi câte sunt în prezent, iar secția ORL, cel mai probabil, se va muta în clădirea mare (blocul operator), pentru a avea săli de operație mai bune și acces la Secția de ATI (Anestezie și terapie intensivă). Tot ca un plan de regândire/relocare a secțiilor, în locul ORL-ului se va crea un Centru de Diabet. Secția de Infecțioase Adulți rămâne pe loc, pentru că respectă toate circuitele și a fost reabilitată de curând.

Achiziții în aparatură

În afară de aceste investiții în clădirile spitalului, managementul acestuia are deja în derulare și noi achiziții de aparatură medicală. „Sunt pe listă 10- 15 EKG-uri, 20 de monitoare, electroencefalografe, pentru secțiile care au solicitat aceste investiții. La ATI, tocmai s-au cumpărat din fonduri proprii, cu un cost de circa 3.000 pe bucată, 10 paturi noi, Stryker, de producție americană, și în acest moment toate paturile sunt moderne. Aici s-a mai montat un ventilator și un aparat de anestezie, care au venit de la Ministerul Sănătății, iar recent s-au mai trimis pe Unitatea de Primiri Urgențe, monitoare și un defibrilator”, a mai spus managerul Popa.

În continuare rămân deschise și ofertele pentru angajare de noi medici, în special pe Diabet, ATI, Oncologie, Radioterapie, Neurologie pediatrică, care primesc, la pachet, pe lângă un contract de muncă ferm și un apartament în Blocul medicilor, de pe strada Făgăraș.

„Până la finele noului meu mandat, cel mai mult îmi doresc să vorbim de un Consorțiu medical în Bacău, format din Spitalul Municipal în Spitalul Județean de Urgență, care vor oferi servicii medicale integrate. Este cel mai mare challenge pentru mine.”
Adrian Popa, managerul Spitalului Județean de Urgență Bacău

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri