25 aprilie 2024
EconomieNoutati la radierea din oficiu a firmelor

Noutati la radierea din oficiu a firmelor

Daca nu si-au depus situatiile financiare anuale, firmele vor putea fi radiate din oficiu. Masura este prevazuta in Legea nr. 152/2015 care modifica Legea societatilor. Astfel, potrivit normativului, firmele vor putea fi dizolvate la cererea oricarei persoane interesate, dar si a Oficiului National al Registrului Comertului.

Societatile vor putea fi dizolvate de tribunal în anumite situatii care pâna acum nu erau reglementate de lege. In plus, dizolvarea va putea sa intervina si daca firma nu-si va depune la Fisc, în termenul legal, declaratia din care sa rezulte ca n-a desfasurat activitate de la constituire. Regula va fi valabila daca perioada de întârziere va depasi 60 de zile lucratoare.

Alte situatii când dizolvarea societatilor mai poate fi pronuntata sunt cele in care societatea nu mai are organe statutare sau acestea nu se mai pot întruni, actionarii/asociatii au disparut ori nu au domiciliul cunoscut ori resedinta cunoscuta, nu mai sunt îndeplinite conditiile referitoare la sediul social, a încetat activitatea societatii sau aceasta n-a fost reluata dupa inactivitatea temporara (care nu poate fi mai lunga de trei ani de la data înscrierii în registrul comertului), societatea nu si-a completat capitalul social, în conditiile legii.



„Firmele pentru care Registrul Comertului va formula actiuni de dizolvare vor fi facute publice înainte cu cel putin 15 zile calendaristice. De altfel, lista acestora va putea fi consultata de oricine pe pagina de internet a Registrului Comertului sau în portalul de servicii on-line al acestuia”, a precizat Ghorghita Patrichi (FOTO), directorul Oficiului Registrului Comertului de pe lânga Tribunalul Bacau. Totodata, decizia prin care tribunalul va pronunta dizolvarea va fi comunicata si societatii în cauza si, abia dupa ce hotarârea de dizolvare va ramâne definitiva, persoana juridica va intra în lichidare.

La cererea oricarei persoane interesate, Registrul Comertului se va ocupa de numirea unui lichidator, iar daca nici dupa 3 luni de la dizolvare nu exista vreo cerere de numire a lichidatorului, institutia sau orice persoana interesata va putea sa ceara tribunalului radierea firmei din registrul comertului. Termenul de lichidare a societatii va fi tot de un an, ca si pâna acum, insa doar Registrul Comertului va putea sa-l prelungeasca, si nu tribunalul, cum era prevazut in vechea legislatie, evident, numai pentru motive temeinice.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri