25 aprilie 2024
ActualitateNoroc cu anul electoral / Pensii mai mari pentru cei care au...

Noroc cu anul electoral / Pensii mai mari pentru cei care au lucrat in conditii grele

Cei care au lucrat in grupa I de munca vor beneficia de o majorare cu 0,50 la suta. Pensionarii cu vechime in grupa a II-a vor primi in plus 0,25 la suta. Pana acum, vechimea in grupa superioara de munca ii ajuta doar la iesirea la pensie mai devreme. Calculul ii dezavantaja, astfel ca au pensii mici.

Aproape jumatate dintre pensionarii (numarul lor se ridica la 135.000) din judet vor beneficia din toamna acestui an de doua majorari ale veniturilor. Inca inainte de a primi in plus, incepand cu 1 noiembrie, cele 20 la suta, cat va reprezenta cresterea punctului de pensie, cei care au lucrat in grupa I si/sau a II-a de munca, inainte de 1 aprilie 2001, vor avea dreptul, in sfarsit, si la bani mai multi, in virtutea acestora. Astfel, se acorda o crestere suplimentara de 0,5 la suta a punctajului pentru fiecare an de activitate in grupa I de munca, si de 0,25 la suta, pentru grupa a II-a. Ministrul Muncii, Paul Pacuraru, nu a precizat exact cand va fi pusa in practica aceasta decizie, dar conducerea Casei Judetene de Pensii (CJP) Bacau este convinsa ca va fi aplicata de la 1 octombrie 2008, astfel ca pentru persoanele care au lucrat in grupa I si/sau a II-a de munca majorarea de 20 la suta va fi calculata la suma rezultata dupa cresterea suplimentara cu 0,50, respectiv 0,25 la suta. In prezent, pensionarii care au muncit zeci de ani in conditii grele nu se bucura decat de reducerea varstei standard de pensionare, deoarece la vechimea acumulata se adauga o anumita perioada. Dar si aceasta reducere, din aprilie 2001, de cand Legea 19/2000 a intrat in vigoare, este mai mica. Insa, pensionarii in cauza au un dezavantaj si mai mare. aDupa 1 aprilie 2001, cu Legea 19, grupele de munca nu au mai avut nicio influenta asupra stagiului de cotizare, ne-a spus Iulia Radu, directorul cu stabilirea si plata pensiilor in cadrul CJP Bacau. Practic, acum, pentru anii lucrati in grupa I si a II-a de munca pensionarii nu beneficiaza de nicio crestere a pensiei, dimpotriva. Anii adaugati la vechime pentru ca au lucrat in grupe superioare nu constituie si perioada de contributie la pensie. Dar punctajul rezultat din perioada contributiva se imparte la vechimea totala, care este mult mai mare, astfel ca rezulta o pensie mai mica. Sa luam ca exemplu un pensionar care are o vechime totala de 30 de ani, din care perioada de contributie este de 20 de ani. Punctajul este calculat la aceasta, dar el se imparte la 30 de ani. Prin urmare, marea majoritate a celor care au lucrat in conditii grele de munca si multi dintre ei s-au ales cu boli profesionale au pensiile mici”.

O masura reparatorie
ceruta de multi ani



Singurii carora pensia li s-a stabilit in functie de anii efectiv lucrati si in care au contribuit la ea, nu si de perioada adaugata la vechime, in functie de grupa de munca, sunt minerii care s-au pensionat dupa 1990. Cei care au iesit la pensie anterior anului 1990 vor primi si ei cresterea suplimentara de punctaj. In judetul Bacau, 60.125 de pensionari vor beneficia de cresterea suplimentara, cuvenita pentru ca au lucrat in grupa I sau/si a II-a de munca. Dintre ei, 8.375 au acumulat vechime in ambele grupe. Peste 15.000 au muncit in grupa I, adica in conditii extrem de grele. Un calcul simplu arata ca in cazul pensionarilor cu grupe superioare de munca majorarea aferenta acestora va fi substantiala. aCresterile vor fi semnificative, mai afirma directorul cu stabilirea si plata pensiilor. Efortul financiar va fi foarte mare pentru Casa de Pensii, dar trebuia sa se ia aceasta masura reparatorie”. Ea se impunea inca din aprilie 2001 si pensionarii au cerut-o insistent de atunci incoace, dar guvernantii nostri au tot intarziat-o pentru a se folosi de ea in preajma alegerilor. Scris de Elena Tintaru

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri