25 aprilie 2024
EconomieNoi norme de etichetare a produselor, din decembrie

Noi norme de etichetare a produselor, din decembrie

Mai este doar putin timp pâna când producatorii de alimente vor trebui sa indeplineasca obligatii suplimentare la etichetarea produselor. Noile reguli sunt impuse de UE si urmaresc asigurarea unei protectii sporite a consumatorilor.

Astfel, consumatorul va trebui sa dispuna de informatii esentiale, lizibile si usor de înteles pentru a cumpara produse în cunostinta de cauza. In plus, din considerente de sanatate publica, noile reglementari consolideaza protectia împotriva alergenilor.

Prin urmare, producatorii de alimente vor fi obligati sa evidentieze (prin scris îngrosat) alergenii în lista de ingrediente, si nu într-o sectiune separata. Lista cuprinde 14 produse sau substante care cauzeaza alergii sau intolerante (cereale care contin gluten, telina, crustacee, oua, peste, nuci, lupin, lapte, moluste, mustar, arahide, soia, seminte de susan, dioxid de sulf si sulfiti).



„Este in avantajul consumatorului ca va putea sa observe mai usor intreaga lista de ingediente, astfel incât sa stie daca va alege sa cumpere sau nu acel produs. Pe de alta parte, despre alergeni se stie ca sunt extrem de periculosi pentru consumatorii care nu au toleranta la acesti produsi, mai ales copiii”, a declarat Alin Nastasa, seful Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorilor Bacau.

In plus, noua etichetare a calitatii pentru produsele agricole va oferi un set unic de norme pentru sistemele de etichetare a calitatii produselor alimentare, cum ar fi carne proaspata, brânza, berea, fructele, legumele, uleiurile, pâinea si produsele de patiserie, etc – care îsi au originea într-o anumita zona geografica sau au fost produse sau prelucrate în conformitate cu o practica traditionala. Totodata, noile norme s-ar aplica si ciocolatei negre si sarii.

Produsele „Light” si „low-fat” vor fi eligibile pentru etichetarea facultativa introdusa de catre statul membru pe baza de voluntariat. Vinurile si bauturile spirtoase vor continua sa fie excluse. Noile norme prevad o revizuire completa a etichetei „specialitatilor traditionale”. Astfel, a fost modificat sistemul STG (specialitate traditionala garantata), astfel încât sa protejeze nu numai metodele traditionale de productie, dar si retetele. Prin urmare, producatorii de produse si produse alimentare vor trebui sa dovedeasca utilizarea pe o piata interna, timp de cel putin doua generatii, si anume 50 de ani (fata de 25 ani cum este inca in prezent).

Etichetele vor trebui sa includa informatii legate de denumirea produsului alimentar; lista ingredientelor; orice ingredient sau adjuvant tehnologic sau provenit dintr-o substanta sau dintr-un produs care provoaca alergii sau intoleranta, utilizat in fabricarea sau prepararea unui produs alimentar si inca prezent in produsul finit, chiar si intr-o forma modi­ficata; cantitatea de anumite ingrediente sau categorii de ingre­diente; cantitatea neta de produs alimentar; data durabilitatii minimale sau data limita de consum; conditiile speciale de pastrare si/sau conditiile de utilizare; numele sau denumirea comerciala si adresa operatorului din sectorul alimentar mentionat; tara de origine sau locul de provenienta; instructiuni de utilizare, in cazul in care omiterea lor ar ingreuna utilizarea corecta a produsului alimentar; pentru bauturile care contin mai mult de 1,2 % de alcool in volum, concentratia alcoolica dobândita; o declaratie nutritionala.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri