Noi carti de identitate, de la 1 iulie

    0

    Cartile de identitate actuale vor fi inlocuite, de la 1 iulie, de noi documente personale, care contin mai multe elemente de identificare. Cartile de identitate electronice vor fi eliberate doar la solicitarea titularului, iar cine nu doreste astfel de buletin poate opta pentru unele normale, care vor fi asemanatoare cu cele electronice, dar nu vor contine cipul si amprentele detinatorului. Implementarea noilor buletine se va face în mod treptat, în termen de maximum 6 luni de la data emiterii primei carti electronice de identitate. Cartea de identitate normala va contine date în format tiparit sau în format inscriptionat prin tehnologie laser, precum si elemente de particularizare si de siguranta. Printre acestea se vor numara numele si prenumele titularului, sexul, cetatenia, data si locul nasterii, semnatura olografa, fotografia titularului, C.N.P., adresa de domiciliu.
    În schimb, cartea electronică de identitate va fi de tip smart card. Diferenta între cele două tipuri de acte de identitate consta în aceea ca în cartea electronica de identitate se înscriu, în plus, date în format electronic si va avea si un cip cu certificate digitale si date biometrice ale titularului, adica imaginea faciala, dar si imaginile impresiunilor papilare a doua degete. Amprentele se colecteaza numai cu acordul expres al solicitantului cartii electronice de identitate sau, în cazul minorilor, numai cu acordul expres al parintilor.
    Cartea Electronică de Identitate se elibereaza numai la solicitarea persoanei interesate, în varianta în care aceasta considera ca raspunde intereselor sale: cu sau fara amprente digitale. Datele biometrice se colecteaza exclusiv pentru a fi introduse în cartea de identitate electronica si nu se stocheaza în baze de date, pentru interogari ulterioare.

    LĂSAȚI UN MESAJ