19 aprilie 2024
Cultură“Nicu Enea - 55” – un proiect cultural al comunitatii bacauane

“Nicu Enea – 55” – un proiect cultural al comunitatii bacauane

Un proiect generos prinde contur, in care sunt implicate mai multe institutii de cultura din judetul Bacau, printre care amintim Complexul Muzeal “Iulian Antonescu”, Uniunea Artistilor Plastici, Filiala Bacau, Biblioteca “Costache Sturdza”, Casa Memoriala “Nicu Enea”, Asociatia “Octavian Voicu”, dar si Primaria Magiresti, are ca obiectiv comemorarea a 55 de ani de la moartea marelui pictor bacauan Nicu Enea. Scopul proiectului este promovarea adevarului ca “efigia spirituala a Bacaului este statuata de poetul George Bacovia si pictorul Nicu Enea”.

Proiectul va fi finalizat in 2015, luna mai, prin organizarea unei expozitii retrospective comemorative, editarea unui album monografic, reeditarea prin foto-prelucrare a numarului special “Nicu Enea”, din revista “Cartea”, completarea inventarului de documente si de informatii istorice referitoare la Casa Memoriala “Nicu Enea”.

Pictorul Nicu Enea (n. 28 Mai 1897, Valea Arinilor, Magiresti – d. 16 septembrie 1960, Bacau) este un mare pictor român, cu o activitate impresionanta între cele doua razboaie mondiale. Ostracizat multi ani, de regimul comunist, sub acuzatia de a fi fost „pictorul Casei regale”, este obligat sa-si câstige existenta ca umil muncitor vopsitor la fabrica „Proletarul” din Bacau.



“Din nefericire, desi casele de licitatii fac un comert intens cu lucrarile lui, chiar si acum viata si opera înca îi sunt tinute într-un inexplicabil con de umbra. Eu cred ca este obligatia comunitatii bacauane sa-i faca dreptate. Si mai cred ca fiecare membru al acesteia, onest si cu simtul istoriei, îsi poate înnobila existenta contribuind într-un fel sau altul, la alegere, la încercarea de reasezare a lui pe soclul ce i se cuvine.”
Viorel Savin, scriitor, initiatorul proiectului “Nicu Enea – 55”

Asadar, proiectul „Nicu Enea – 55”, prin concretizarea lui, se transforma într-un firesc act de dreptate facut marelui pictor, propunându-se, practic, ca unul complex de resuscitare a „memoriei” acestuia prin readucerea în constiinta si la cunostinta publicului a vietii si a exceptionalelor sale realizari artistice.

Organizatorii estimeaza ca pentru materializarea proiectului sunt necesari 45.000 de lei, bani care pot proveni din surse proprii ale institutiilor organizatoare, dar si din contributia, prin sponsorizari, a unor agenti economici si persoane fizice.

Cotidianul Desteptarea este partener media al proiectului.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri