20 aprilie 2024
CulturăNicu Enea - 55. Destinul tragic al unui mare pictor

Nicu Enea – 55. Destinul tragic al unui mare pictor

Anul 2015 este dedicat pictorului Nicu Enea (28 mai 1897, Valea Arinilor – 16 septembrie 1960, Bacau), un mare pictor român, cu o activitate impresionanta între cele doua razboaie mondiale, un destin tragic, insa cu o opera impresionanta, ostragizat si eliminat din viata artistica de regimul comunist. Complexul Muzeal “Iulian Antonescu”, in colaborare cu scriitorul Viorel Savin – persoana fizica, fost custode al Casei Memoriale “Nicu Enea”, organizeaza un complex de activitati, care marcheaza doua momente importante din viata artistului, materializate in doua etape, sub genericul “Nicu Enea – 55”.
Pe 28 mai 2015, ziua de nastere a pictorului, la Casa “Nicu Enea” va avea loc lansarea – semnal a

Albumului de pictura “Nicu Enea” – restrospectiva, si un colocviu, la care vor fi invitati artisti plastici, critici de arta, alte personalitati ale vietii artistice din judet si din tara. In aceeasi zi, la Arini, Primaria comunei Magiresti, organizeaza mai multe manifestari dedicate pictorului nascut pe aceste meleaguri, printre care lansarea cartii scriitorului Viorel Savin “Pictorul Nicu Enea (Viata alcatuita din scrisori, articole si poze)” (Editura Ateneul Scriitorilor), rodul multor ani de documentare, studii, convorbiri cu sotia pictorului, Elvira Enea, cât si a albumului monografic, de acelasi autor, dezvelirea bustului lui Nicu Enea, o sesiunea de comunicari, la care participa profesori universitari, preoti, profesori ai scolii din localitate, personalitati din administratia locala, vernisajul unei expozitii a elevilor din comuna, cât si un spectacol artistic, sustinut de formatii artistice locale.

“Educatia estetica n-a început la noi. Nici n-are cine sa o faca. Enea pictorul, Bacovia poetul si Luca tragedianul au suit greu calvarul unor timpuri de indiferenta. Arta lor însa va ramâne peste vremuri si peste aprecierile sarace ale oamenilor de azi. În Bacaul de mâine − în generatia care va veni, sa speram ca se va sti ce înseamna o opera de arta si ce valoare omeneasca poate sa reprezinte ea.”



(Grigore Tabacaru, „Bacaul”, 16 martie 1936)

Pe 16 septembrie 2015, când se implinesc 55 de ani de la moartea mareului pictor, in Bacau, va fi vernisata o expozitie retrospectiva (poate cea mai mare din ultimii ani), cu lucrari ale pictorului Nicu Enea, aflate in patrimoniul Muzeului de Arta Bacau, peste 100 de lucrari, la care se adauga si lansarea oficiala a Albumului “Nicu Enea”, in care se vor gasi si lucrari din alte muzee si colectii particulare. Albumul, de 300 de pagini, din care 80 la suta color, va putea contine si un DVD cu piesa “Batrâna si hotul”, de Viorel Savin, inspirata, dupa cum se stie, din lungile convorbiri ale autorului cu Elvira Enea, sotia pictorului, o piesa de mare succes la public.

Depinde de pretul cerut de televiziunea care detine drepturile de autor, ne spune Mariana Popa, manager al complexului muzeal.
Asadar, proiectul „NICU ENEA – 55”, prin concretizarea obiectivelor sale, se transforma într-un firesc act de dreptate facut marelui pictor, propunându-se, practic, ca un proiect complex de resuscitare a „memoriei” acestuia prin readucerea în constiinta si la cunostinta publicului a vietii si a exceptionalelor sale realizari artistice. Fondurile necesare pentru finantarea manifestarilor, tiparirii albumului si organizarea expozitiei sunt asigurate de Consiliul Judetean, suma totala fiind de 30.000 de lei.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri