19 aprilie 2024
ActualitateNiciun ban pentru o investitie vitala

Niciun ban pentru o investitie vitala

@ Lifturile din Spitalul Judetean de Urgenta scartaie din toate incheieturile

Ascensoarele sunt vechi de peste 30 de ani. Spitalul cheltuie lunar sume mari de bani cu intretinerea lor. Unitatea nu poate incheia reabilitarea cladirii mari, deoarece nu are bani pentru inlocuirea lifturilor. Si liftierii se tem pentru viata lor.

Scartaie din toate incheieturile. In exterior si in interior arata jalnic. Capitonajul este jerpelit, butoanele sunt tocite de cat au fost utilizate, banchetele au tapiteria uzata si rupta. Asa arata toate lifturile din Spitalul Judetean de Urgenta, atat cele utilizate de catre pacienti si apartinatorii lor, cat si cele folosite de personalul unitatii medicale. Dar dincolo de aspectul lor dezolant, evident, cei care se urca in lifturile spitalului sunt ingrijorati la gandul ca ele ar putea ceda in orice moment. Zgomotul pe care il fac ii sperie chiar si pe liftieri. aIntr-o zi o sa ma scoata moarta de aici si o sa ma bage direct in morga”, glumeste amar una dintre liftiere. Ascensoarele din SJU au o vechime considerabila. aSunt din anul 1975, de cand a fost dat in folosinta spitalul, ne-a declarat Dan Stoica, managerul spitalului. De atunci, niciunul nu a fost inlocuit cu altul nou. Au fost si sunt reparate cand se impune. Avem contract de service si sunt verificate lunar, cheltuielile cu intretinerea lor ridicandu-se la 6.000 lei pe luna. Se fac lunar toate masuratorile pentru a vedea daca ele corespund normelor ISCIR. Chiar daca sunt vechi, prezinta siguranta in exploatare. Dar trebuie inlocuite, pentru ca reabilitarea si dotarea cladirilor spitalului conform normelor Uniunii Europene inseamna si lifturi moderne si performante”.



Nicio sursa de finantare

Inlocuirea lifturilor la Spitalul Judetean de Urgenta a devenit o problema presanta nu numai prin faptul ca ele sunt vechi de 33 de ani, dar si deoarece reabilitarea interioara a cladirii mari (blocul medico-chirurgical), aflata aproape de final, nu poate fi incheiata decat in momentul in care vor fi montate si noile ascensoare. In proiectul de reabilitare este prevazut si acest lucru. Dar investitia presupune o suma de bani destul de mare. aAvem prins in plan sa schimbam toate lifturile, a mai declarat Dan Stoica. Am vrut sa incepem in aceasta luna si sa terminam in februarie 2009, dar trebuie sa amanam, deoarece nu am gasit inca sursa de finantare. Inlocuirea numai a unui lift costa aproximativ 50.000 euro”. In Maternitate lifturile vor fi inlocuite din fondurile alocate de Banca Mondiala pentru reabilitarea cladirii. Pentru cele din Blocul Medico-Chirurgical conducerea spitalului spera ca banii sa vina de la Consiliul Judetean. Dar acesta va putea prinde finantarea doar in bugetul pe 2009. Scris de Elena Tintaru

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri