29 martie 2024
Actualitate“N-am crezut ca mai scapam vii!” Violenta domestica, la cote alarmante!

“N-am crezut ca mai scapam vii!” Violenta domestica, la cote alarmante!

Femei lovite cu pumnii, cu bocancii, crestate cu cutitul, batute cu lopata. Copii care, fiind martori ai acestor ingrozitoare scene, sunt traumatizati pe viata. La adapostul anonimatului, victimele marturisesc. “Zece ani ne-am inteles bine, dar era pasionat de jocurile de noroc si a inceput sa vânda din casa!” Au urmat reprosuri, batai, suferinte. Disperarea, furia, apoi razvratirea. Crima. “Imi spunea «Tu ma inseli, tu nu ma mai iubesti, nu mai esti femeia pe care am luat-o!» Mi-a facut o taietura pe gât.” Femeia a fugit, a stat departe o luna, apoi de dragul copiilor i-a mai dat o sansa. Cosmarul care a urmat a fost de nesuportat. Alta victima: “S-a suit cu piciorele pe burta mea. Nu puteam sa fac nimic. Eram insarcinata in cinci luni!” Adesea, daca femeia vrea sa se elibereze, sa fuga, si rudele devin victimele sotului: “I-a batut cam pe toti membrii familiei”, “i-a amenintat si pe copii. A fost un cosmar, nu am crezut ca mai scapam vii de acolo!”

Cel mai mare proiect pe violenta domestica

Sunt drame prezentate intr-un documentar realizat de Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, drame care se petrec lânga noi si care au devenit tot mai frecvente. Atât de frecvente incât au ajuns in statisticile internationale si nationale si au fortat ministerul sa actioneze. Rezultatul e un proiect de amploare, care isi propune sa intervina la baza, acolo unde au loc aceste drame. In fiecare judet va fi creata “o celula”, scopul fiind sa identifice cazurile, sa ajute victimele, sa formeze specialisti, sa integreze institutiile intr-un sistem, sa le invete sa lucreze impreuna. Proiectul “START – O viata de calitate in siguranta”, in valoare de 170 de milioane de lei, a fost prezentat, miercuri, la sediul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Bacau de catre expertii Daniel Vicovanu si Irinel Timaru – Ministerul Muncii, in prezenta partenerilor de la DGASPC, Primaria Bacau, Prefectura, Agentia Nationala a Penitenciarelor. “Este cel mai mare proiect care s-a realizat in România in domeniul violentei domestice”, a declarat Daniel Vicovanu. El a explicat cum va functona sistemul, cum se va lucra pe fiecare dosar, pas cu pas, si cum va fi inregistrat progresul victimei. “La nivel de judet, putem spune ca suntem foarte norocosi pentru ca avem o colaborare foarte buna cu institutiile locale”, a adaugat el.



Dupa zece ani, fara servicii primare!

Sorin Brasoveanu, directorul DGASPC Bacau, a pus punctul pe “i”, declarând ca lipsa serviciilor sociale primare in mediul rural, de-a lungul timpului, a dus la cresterea numarului cazurilor de violenta: “Chiar daca autoritatile locale erau obligate sa le creeze, dupa zece ani constatam ca foarte putine autoritati locale au servicii sociale acreditate.” El a apreciat reactia ministrului Rovana Plumb la semnalele din judete: “Acest proiect e foarte binevenit pentru ca eram coplesiti de situatie si pentru ca vine sa completeze serviicile noastre.” In urma cu doi ani, constrâns de avalansa cazurilor, DGASPC Bacau a reorganizat Centrul Maternal, infiintând modulul “Artemis” pentru victimele violentei domestice, a precizat directorul DGASPC. Ramona Necula, Prefectura Bacau, a vorbit despre responsabilitatea sociala si disponibilitatea prefectului de a spriini proiectul, Gianina Stefan, psiholog in Penitenciarul Bacau, despre transformarea victimelor in agresori si dificultatea integrarii acestora, iar Delia Colac despre necesitatea corelarii actiunilor, astfel incât sa nu se suprapuna si “fiecare echipa sa stie exact cu ce ocupa si când intervine”. In acest sens se actioneaza, anume “pentru a completa acele bucati lipsa si a omogeneza, a crea un sistem integrat”, a precizat Daniel Vicovanu. In fine, Marilena Mocanu, coordonator Centrul Maternal, a explicat ca legislatia nu prea le ajuta nici pe femeile agresate, nici pe specialisti. “As vrea sa vad, in judetul Bacau, un centru destinat special victimelor violentei domestice”, a declarat ea, in final.

Proiectul “START – O viata de calitate in siguranta”, derulat de Ministerul Muncii cu fonduri europene, va ajuta 4.000 de victime ale violentei domestice, 1.000 de copii in situatii de risc, 50 de victime ale traficului de personae si va pregati 4.000 de experti, 500 de manageri si 500 de angajati ai autoritatilor publice locale si centrale.

Datele DGASPC Bacau privind cazurile de abuz fizic nu sunt imbucuratoare. Astfel, in 2013 au fost abuzati fizic 84 de copii, in 2014 – 84, iar 2015 (in opt luni) – 67. Abuzurile sexuale au scazut, insa, de la 16 la 9, apoi la 5. Cele de neglijare au crescut de la 242 la 283, apoi au ajuns la 192. Acestea sunt doar cazurile care sunt identificate si instrumentate, multe altele fiind “invizibile” pentru autoritatile locale, dupa cum constata UNICEF.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri