29 martie 2024
CulturăMuzică latino – americană

Muzică latino – americană

De neuitat concertul din 2012 cu muzică latino-americană, sub bagheta lui Ramiro Arista, dirijor de origine italiană, născut la Buenos Aires. Ramiro călătorește mult, experimentează combinații ale tradiției muzicale europene, cu folclorul balcanic și ardentele ritmuri latino.

A studiat la Universitatea de Muzică din București la clasa de dirijat a profesorului Dumitru Goia și a susținut apoi concerte cu Orchestrele din Iaroslav, Timişoara, Republica Moldova, Los Llanos şi Bolivia. Spectacole viu apreciate, care l-au propulsat director artistic și dirijor principal la Orchestra din Piura – Peru, ansamblu cu care susține peste 220 de concerte, din care nu lipsesc lucrările clasice și Integrale ale simfoniilor de: Beethoven, Brahms, Schumann, Schubert, Mendelssohn, Ceaikovski. Muzicianul este invitat de Valery Gergiev și are șansa de a lucra la Teatrul Mariinsky. Debutează în 2010 la Filarmonica din Sankt Petersburg și presa rusă îl caracterizează ca ”pasionat și energic”. În această stagiune este invitat în Chile, Nicaragua, Panama ori Republica Dominicană, în România, Bulgaria, Cuba și Ecuador.

Ramiro Arista nu este iubit numai pentru sensibilitatea și darurile artistice, ci și pentru preocupările sale, ce depășesc granițele muzicii. El reprezintă imaginea artistului implicat în problemele umanitare, economice, culturale sau educative. Ramiro are convingerea că muzica poate fi instrument de reintegrare socială, așadar, se adresează oricărui tip de public: din țări bogate ori sărace, copiilor sau bătrânilor. Dirijor la orchestre profesioniste ori de copii, Ramiro Arista dorește să dovedească puterea cathartică a muzicii și experimentează cu nestăvilită curiozitate, efectele artei sunetelor asupra semenilor. ”Muzica sud americană este chiar sufletul meu”, mi-a mărturisit artistul.



Programul pe care îl vom asculta în această seară la Sala ”Ateneu” cuprinde muzică latino – americană din Spania, Peru, Ecuador, Uruguay, Mexic, Cuba, Columbia. Lucrări ritmate și amplu orchestrate, mai mult sau mai puțin cunoscute de la Dansul focului, la Andarele, La cumparsita, La Bamba, din creația lui Manuel de Falla, Ernesto Lecuona, J. Gimenez, Daniel A. Robles, la muzici anonime, populare, ne vor înflăcăra imaginația în pași de dans. Un concert de exuberanță, melancolie, sentiment și pasiune latină, de fior romantic și fiestă, adus în scenă de unul dintre cei mai talentați muzicieni ai momentului.

OZANA KALMUSKI- ZAREA

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri