19 aprilie 2024
OpiniiEditorialMoldova ne-a luat-o inainte

Moldova ne-a luat-o inainte

Nu am nimic nici cu procurorii si nici cu judecatorii. Am doar cu oamenii din spatele acestor functii care, in rutina lor, unii, sau din interese, altii, uita ca deciziile lor au impact major – un om infunda sau nu puscaria, altul isi pierde casa, afacerea si de aici alte tragedii. Asa cum un violator, criminal, evazionist trebuie sa plateasca, la fel de corect mi se pare ca si magistratii care gresesc sa fie trasi la raspundere.

Cum la noi “constiinta” e impulsionata tot de bani, ma gândesc ca grija unui procuror/judecator pentru viata unui om va fi direct proportionala cu zerourile din cont. Moldovenii, tinta multor glume si ironii, ne-au luat-o inainte si marcheaza la un capitol extrem de sensibil pentru noi. Raspunderea magistratilor, despre care la noi doar se vorbeste. Parlamentul de la Chisinau a obligat Ministerul de Justitie sa deschida actiune in regres impotriva judecatorilor si procurorilor responsabili pentru condamnarile CEDO. Adica sa-i puna la plata, astfel incât bugetul de stat sa nu mai suporte despagubirile impuse de CEDO.

Moldovenii au plusat in ceea ce se numeste raspunderea institutionala – “prezentarea scuzelor oficiale reclamantului in numele autoritatii responsabile pentru incalcarea constatata de CEDO”. Ei, deja pare un moft la noi, unde statul are libertatea sa decida pe banii nostri. Diferenta dintre legea moldovenilor si a noastra sta in doua sintagme bine plasate. In Romania, statul „are drept” de regres si „se poate indrepta” cu actiune in despagubiri impotriva judecatorului/ procurorului. Daca vrea! Si se pare ca nu.

Altfel nu se explica de ce pâna acum nicio astfel de actiune nu a fost deschisa si niciun magistrat nu a platit pentru deciziile eronate. Culmea este ca acelasi stat ne poate obliga pe noi toti sa suportam, din buzunarele noastre, astfel de greseli. Pentru ca in aceeasi lege strâmba din România se spune ca persoana vatamata se poate indrepta cu actiune numai impotriva statului, iar statul raspunde patrimonial.

Aberatia vine intr-un alt articol care ne asigura ca raspunderea statului „nu inlatura raspunderea judecatorilor si procurorilor care si-au exercitat functia cu rea-credinta sau grava neglijenta”. Dar nici nu obliga! Si astfel, prin cuvinte bine ticluite, se mimeaza interesul pentru victimele abuzurilor. Când, de fapt, legea in sine este un abuz si un paravan care ascunde un sistem corupt.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri