23 aprilie 2024
ContrasensMiturile grecesti si Zona Euro

Miturile grecesti si Zona Euro

Sub numele “Mitologia care impiedica progresul Greciei”, Financial Times analizeaza sase false legende care se propaga in legatura cu criza din Grecia si care, pentru ca sunt crezute si luate in considerare, impiedica solutionarea problemei.

Astfel, publicatia afirma ca “Grexit”-ul – iesirea Greciei din zona euro – nu ar ajuta cu nimic UE deoarece, pe viitor, fiecare criza ar evolua spre o solutie similara. In acelasi timp, revenirea la drahma nu ar ajuta nici Grecia deoarece tara nu poate sa joace pe cartea devalorizarii cursului pentru a stimula exporturile din moment ce nu are produse competitive cu care sa iasa pe piata internationala.

Un alt mit se refera la faptul ca falimentul Greciei impune parasirea zonei euro. Dar asta ar insemna, ca, in cazul in care Guvernul elen intra in incapacitate de plata, bancile sa nu mai fie considerate eligibile pentru asistenta de urgenta din partea Bancii Centrale, ceea ce ar insemna blocarea platilor. Ceea ce ar insemna, iarasi, ca in fiecare din cele 19 tari din zona euro s-ar putea intâmpla ceva similar.

Un alt mit este ca Grecia va plati datoria; din contra, sustine Financial Times, grecii nu vor putea plati, mai ales ca un raport al Centre for Economic Policy Research releva faptul ca datoriile externe au devenit imense in intreaga zona euro, nu doar in Grecia. Ca urmare, este inevitabila o iertare a datoriilor Greciei.

“Este vina Greciei” este al cincilea mit demolat de publicatia economica. Nimeni nu a fortat investitorii sa imprumute Grecia – spune Financial Times. Din contra, investitorii au fost bucurosi sa o faca desi politica economica a tarii nu era un secret.

Nu in ultimul rând publicatia demoleaza si mitul “Grecia nu a facut nimic pentru a iesi din criza”. Din contra, Grecia a facut ajustari fiscale pe care nu a avut curajul sa le faca nici o alta tara. Intre 2008 si 2013, cheltuielile reale din economie au scazut cu 35%, in vreme ce somajul a atins un record de 28% din forta de munca.

FT vorbeste si de un al saptelea mit, poate cel mai periculos dintre toate: acela ca reformele pot fi impuse prin forta.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri