20 aprilie 2024
CulturăMirarea si inocenta, ca declaratii de dragoste

Mirarea si inocenta, ca declaratii de dragoste

Mariana Velisar-Codrescu a publicat recent volumul Matei al inocentei si al mirarilor –amintiri (Editura Rovimed Publishers, Bacau, 2014). Cartea imi trimite inevitabil gândul catre fenomenul islandez, caci in Islanda nu se citesc doar cele mai multe carti pe cap de locuitor, ci, pe cât de mult se citeste, cel putin pe atât de mult se scrie. O statistica neoficiala ne spune ca unul, cel putin unul din zece islandezi a publicat o carte.

Fenomenul nu este intâmplator: populatia Islandei are o inclinatie aparte catre cultura, frumos, istorie, traditie, familie. Tematic, saga este genul literar care este lipit cel mai mult de sufletul islandezilor. Istoria literara distinge intre saga regale (konunga sögur), care prezinta viata si faptele regilor norvegieni, saga religioase ( heliagra manna sögur, postola sögur si biskupa sögur), saga ale islandezilor (íslendinga sögur), in care sunt prezentate preponderent conflicte dintre persoane si familii din Islanda), saga ale contemporanilor (samitíoar sögur), care vorbesc despre islandezii si norvegienii importanti care au trait in secolul al XIII-lea, si saga cavaleresti (riddara sögur), in care sunt depanate aventurile unor cavaleri cel mai adesea fictive. Astazi, cele mai cunoscute si mai citite sunt saga islandezilor numite si saga de familie.

O saga de familie este si Matei al inocentei si al mirarilor, o saga asezata, deopotriva, sub auspiciile unui gând al lui Cervantes –,,Pentru cel pregatit de lupta, batalia este pe jumatate câstigata”– dar si sub aripa protectoare a ,,Invataturilor Bunicului Grigore din Bacau catre nepotul sau Matei, plecat la Bucuresti, Lima si Dublin”. Care invataturi vorbesc despre nevoia de solidaritate si protectie a semenilor, receptarea sfaturilor bune, apropierea de Bine si Frumos, evitarea conflictelor, protectia familiei, cultivarea relatiilor interumane si a artei comunicarii etc. Bunicul Grigore din Bacau este – ati ghicit!- Grigore Codrescu, in vreme ce autoarea, Mariana Velisar-Codrescu, este profesoara absolventa de Litere care a slujit cu stralucire catedra in licee bacauane, dar si in Adjud.



Matei, nepotul, fiul medicilor Mihai si Liliana Codrescu, adolescentul de astazi care a devenit, alaturi de familie, un veritabil globe-trotter – Bacau, Bucuresti, Lima, Dublin – este pentru bunica-scriitor Mariana Velisar-Codrescu motivul pentru care Universal cânta cu toate instrumentele sale divine. Purtat minunat prin carte inca din prima sa zi de nastere – ,,Dar deodat-un punct se misca, cel / intii si singur. Iata-l!/ Cum din chaos face muma, iara el / devine Tatal” – Codrescu III, Matei, joaca pe trei scene care, dupa cum inspirit zice autoarea, intruchipeaza ,,geneza, lumea si zborul’’.

Matei al inocentei si al mirarilor este nu doar o minunata declaratie de dragoste, ci si un veritabil imn zamislit cu mare tandrete din clipe lipite de suflet – botezul, cântecele de leagan, gradinita, parcul copilariei, scolile, primul fior romantic, peregrinarile pe urmele lui Bloom, eroul lui James Joyce – dar si dintr-o nevoie funciara de a striga catre ireversibilul timp aidoma lui Faust: ,,Clipa, opreste-te!” Matei al inocentei si al mirarilor, o carte cu portrete literare minunate, cu virtuţi sociologice, psihologice, istorice. Veti gasi in paginile ei nu doar o saga a dinastiei Codrescu, avându-l pe Matei distribuit rol de personaj-cheie, ci si atmosfera de câteva decenii a unei lumi în care codrescienii fiinţeaza admirabil.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri