19 martie 2024
ActualitateMinus 10 – Episodul 7: Alexandru Cristea, cel mai tânar primar de...

Minus 10 – Episodul 7: Alexandru Cristea, cel mai tânar primar de oras din tara

“Voi arata ce pot, iar onestenii vor decide daca vârsta este sau nu un avantaj”

Alexandru Cristea este primar interimar al municipiului Onesti de mai putin de sase luni. A fost numit in functie dupa revocarea primarului ales Laurentiu Neghina, in urma unei decizii a Curtii Supreme. La cei numai 27 de ani impliniti in luna octombrie, Cristea este cel mai tânar primar de oras si de municipiu din România. Poate mai importante decât acest lucru sunt activitatile in care s-a implicat pâna acum, de afaceri sau de actiune comunitara. Este onestean suta la suta, economist si specialist in accesarea de fonduri europene si pâna acum nu a fost niciodata angajat, ci si-a luat soarta in mâini de la 17 ani, tocmai pentru ca ii place sa actioneze. Deocamdata este necasatorit…

Absolvent al Colegiului National „Grigore Moisil” din Onesti si al Facultatii de Stiinte Economice din cadrul Universitatii „Vasile Alecsandri” Bacau, Alexandru Cristea a intrat in politica in 2012, când a candidat pe listele UNPR pentru functia de consilier alaturi de Laurentiu Neghina. Tânarul primar al Onestiului are Masteratul in Comunicare Organizationala si Resurse Umane obtinut in cadrul Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative Bucuresti. De asemenea, este acreditat de Ministerul Muncii si Ministerul Educatiei ca manager de proiect, manager financiar si trainer.



Alexandru Cristea a inceput sa lucreze inca de la 17 ani, din timpul liceului. Nefiind major, lucra la o firma a tatalui sau, in domeniul publicitatii. Imediat ce a ajuns la majorat si-a facut propria firma, afacere pe care ulterior a vândut-o unui concurent local. Din 2008 este administratorul unei societati comerciale care presteaza servicii de consultanta in atragerea de fonduri europene. „In acest domeniu am avut succes cu 20 de proiecte pe mediul privat – societati comerciale si ong-uri – finantate, implementate. Dintre ele, unul a fost dat de bun exemplu de catre Comisia Europeana la nivel international, iar unul a fost premiat ca fiind cel mai bun proiect de tineret in perioada de finantare 2007-2013 din România, premiu obtinut la Bruxelles. In 2012 am fost premiat ca voluntarul anului in judetul Bacau la Gala FSC. Nu am fost niciodata angajat”, spune primarul Cristea.

In 2005, la doar 17 ani, Alexandru Cristea punea bazele unuia dintre cele mai importante proiecte sociale din oras, Asociatia de Tineret Onestin, organizatie nonguvernamentala care a devenit cea mai activa asociatie din Onesti. In cei zece ani de activitati au fost implicati peste 700 de tineri, astfel ca Alexandru Cristea este una din cele mai cunoscute personalitati locale in rândul tinerilor si elevilor onesteni.

Stapân pe sine

Politica activa l-a atras de la 23 de ani, când a avut dreptul sa candideze in Consiliul Local. Astfel s-a implicat si in problemele majore ale orasului, din postura de consilier UNPR. Relatia sa de partid cu Laurentiu Neghina, primarul demis, si el membru UNPR, a dat nastere speculatiilor ca Neghina conduce in continuare orasul prin intermediul tânarului primar. Lucru insa infirmat categoric de acesta.

„Il solicit pe domnul Neghina exact in momentele in care consider ca se blocheaza activitatea intr-un anumit punct, iar dumnealui detine niste informatii cheie care ma ajuta sa deblochez situatia. De altfel, mi-a spus ca niciodata, si asta se si intâmpla, nu imi va spune ce si cum sa fac in partea de administratie, dar daca ii voi solicita eu parerea isi va expune un punct de vedere. Insa si aici este de multe ori rezervat.

S-a intâmplat sa il sun si sa ii vorbesc despre o situatie si sa ii cer punctul de vedere. El mi-a raspuns «tu esti primar, tu decizi». In alte situatii a spus ca are câte o informatie care m-ar putea ajuta: «Ia-o, foloseste-o si mai departe ia decizia». In primarie a fost de doua-trei ori din momentul in care a fost demis. Pe mine ma ajuta foarte mult administratorul public. El este omul care s-a confruntat cu anumite situatii inainte si care face si trecerea mai departe pe anumite proiecte”, precizeaza primarul Cristea.

Probleme

Una dintre dilemele primarului este daca va mai candida sau nu la functie, in iunie anul viitor. De altfel, isi anuntase candidatura si in 2012, dar „in momentul in care am constatat ca sunt multe persoane care stau si cumpanesc intre mine si Neghina, am zis ca e clar ca avem o tinta comuna, iar el are un magnet mai puternic, având sanse mai mari de a fi ales. Eu doar as fi incurcat aceste sanse”.
Chiar daca aparent este o misiune foarte dificila, primele luni petrecute in primarie i-au dovedit ca poate face fata cu bine, desi problemele Onestiului sunt multiple.

“Dificultatea cea mai mare vine din faptul ca, pâna in 2012, Onestiul a fost condus superficial. Platforma Petrochimica a ramas cu putin peste o mie de salariati (din peste 40.000 la inceputul anilor ’90), serviciile publice au fost aproape ignorate, motiv pentru care astazi avem apa cu program si cu pretul aproape cel mai mare din tara, precum si cu un credit imens pentru un sistem de termoficare falimentar. Toate aceste probleme incep astazi sa se amplifice, iar generatia mea este nefericita mostenitoare a unui management public defectuos si in acelasi timp mostenitoarea imensei datorii de a reconstrui Onestiul”, a afirmat primarul.

Sperante

O intrebare retorica pe care i-am pus-o primarului a fost daca Onestiul este in regres dupa disparitia industriei locale. Si ce se poate face ca orasul sa se mentina macar pe linia de plutire, daca nu chiar sa si evolueze. „Daca ne raportam la situatia anilor ’90, regresul este evident si este clar ca situatia industriala nu mai are cum sa fie cea de odinioara. Speranta mea este intr-o stabilizare. Nu am pretentia ca platforma sa fie revitalizata, pentru ca acest lucru nu se poate in actualul context politic si economic. In schimb, trag speranta ca societatile onestene care exista in momentul de fata sa isi pastreze activitatea. Cea mai mare parte a lor vând in afara Onestiului si de aici provine speranta mea de stabilizare.

Chimcomplex este un jucator important care transmite semne de sanatate economica in ceea ce priveste politicile pe care le adopta, pare o societate cu perspectiva, iar pe lânga ei exista multi alti agenti economici care traiesc. De asemenea, fabrica Croco face export in foarte multe tari, fabrica de pufuleti merge bine, Barlinek, Rich Forest (ambele prelucratoare de lemn – n.a.), care de asemenea vând in afara orasului si par a fi in parametri de stabilitate. Ca sa existe stabilitate in Onesti trebuie sa mai indeplinim niste conditii: o conditie de natalitate si de regenerare a populatiei, care se poate face prin stimularea mediului educational din Onesti, care trebuie sa atraga tineri si dupa perioada de liceu. Trebuie sa pastram oamenii in zona, iar acest lucru se poate face prin educatia superioara in domeniul sportului sau in specializarile care se regasesc in Onesti.”, spune, increzator, primarul Cristea.

Deasupra tuturor problemelor, un lucru pozitiv din ultima perioada este evolutia buna a Spitalului Municipal, care a primit acreditarea de functionare. In momentul de fata este in constructie compartimentul de primiri urgente, care va ridica standardele serviciului medical, iar echipamentele existente si cele care vor fi cumparate il vor face comparabil cu un spital regional. Au venit si medici tineri la solicitarea conducerii spitalului. Primaria le-a oferit locuinte tip ANL si ii motiveaza sa ramâna prin dotarile pe care le asigura.

Avantajul tineretii

Poate ca unii privesc cu mai putina ingaduinta si neincredere faptul ca un oras precum Onestiul are un primar atât de tânar. Cert este ca acesta vrea sa demonstreze ca vârsta sa, prin prisma experientei acumulate pâna acum, este un avantaj. „Timpul va dovedi repede ca tineretea mea nu are de-a face cu lipsa de experienta sau incompetenta, asa cum se insinueaza uneori. Sunt un om caruia nu ii place sa faca promisiuni. Din momentul in care am acceptat aceasta functie am stiut ca voi fi expus unor presiuni si prejudecati. Si asta in primul rând pentru ca nu am disponibilitate catre compromis si coruptie si pentru ca voi fi considerat prea tânar. Tot ce imi doresc este ca, in timp, sa arat ceea ce pot iar onestenii sa concluzioneze, fiecare in parte, daca vârsta mea este sau nu un avantaj”, conchide primarul, constient ca apartine unei generatii care are datoria sa readuca Onestiul in locul in care l-au asezat parintii si bunicii tinerilor de astazi.

„Mi-am propus ca in aceasta iarna sa iau o decizie privind candidatura. Acum sunt impartit in proportii egale. In momentul de fata sunt inca sub impulsul problemelor de zi cu zi, asa ca vreau sa iau decizia dupa o analiza atenta.”

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri