19 aprilie 2024
ActualitateMihail Neamtu intre ratiune si credinta

Mihail Neamtu intre ratiune si credinta

Prima descalecare in Bacau a lui Mihail Neamtu a fost marcata de o intârziere juvenila impardonabila de 20 de minute.

Cei 20 de asteptatori, cu tot cu seful Alexandria Librarii, vânzatoare, membri ai esalonul doi din Partidul Noua Republica si vorbitorii despre cartea care urma sa fie lansata si-au facut de treaba printre rafturile doldora de carti, preocupati insa, mai ales ultimii, si cu privitul in lungul Bulevardului Nicolae Balcescu.

Ziaristii, blogerii si fotoreporterii si-au incarcat memoria cu ultimele noutati editoriale ale respectabilei institutii, au schimbat impresii despre persoana cetateanului intârziat. Ni s-a spus linistitor ca autorul cartii “Credinta si ratiune” vine direct de la Bruxselles si tocmai a trecut de Metro.



Ne-am mai linistit. Cezar Calian, gazda evenimentului, ne-a prezentat biografia civila si literara a semnatarului cartii, prima, ca in acea seara aveam sa o mai auzim de inca doua ori. Despre ultima aparitie editoriala a lui Mihai Neamtu a vorbit frumos Cezar Calian.

“Excelent intrebator (cartea cuprinde sapte interviuri – n.n.), neavând raspunsuri, domnul Mihai Neamtu s-a oprit la maestrii cautarii, la cei care le au, insistând asupra credintei, religiei, moralei, adevarului, ortodoxiei, catolicismului, ecumenismului, masoneriei, in raport cu ratiunea, cu modernismul, teme fundamentale ale prezentului si, de ce nu, ale viitorului. Va recomand aceasta carte impreuna cu crezul nostru Citeste, daca nu citesti la timp, intelegi prea târziu.”

A prelut lectura unei recenzii scrise profesorul Costin Iordache: “Tânarul intelectual român a confirmat prin munca si valoare in mediile universitare, doctor in teologie la King’s College London si studii post-universitare la Washinton DC, Mihai Neamtu, presedinte al Partidului Noua Republica, reuneste in paginile cartii sale interviuri cu personalitati ale culturii nationale si internationale ( a se vedea “Credinta si ratiune” – dialoguri, contradictii, impacari”, Editura Lumea Credintei, 2013, cu un Cuvânt Inainte de Teodor Baconschi) pe o tema veche si actuala, aparent contradictorie, raportul dintre credinta si ratiune, de la Parintii Bisericii, Vechiul si Noul Testament, Evangheliile, Sfânta Scriptura, filozofii antici, teologi contemporani din diferite scoli si zone ale practicii religioase. Este Ortodoxia contemporana capabila sa gestioneze complexitatea la care s-a ridicat deja raportul credinta-ratiune?

O parte dintre raspunsuri ni le ofera interlocutorii lui Mihail Neamtu, fapt remarcat si de Octavian Nistor, la Decanatul Romano-Catolic din Bacau, care a pornit in prezentarea cartii de la un etalon contemporan al credintei: increderea. “A crede este un act esential al conditiei umane, nobil, autentic uman si nu un act de care trebuie sa ne rusinam. Aceasta carte este o pledoarie pentru dialogul intercultural, interconfesional, bazat pe incredere, deschidere, fidelitate si daruire fata de celalalt, dar si un dialog intre Occident si Orient.”

Sapte dialoguri in timp ale lui Mihail Neamtu cu Andrei Plesu, despre suflet, credinta si cautarile tineretii, Sorin Antohi, despre secularizare, teologie si spatiul public, Andrew Louth, despre Ortodoxia universala si cultura occidentala, Hugo Tristram Engelhardt jr., despre trairea Ortodoxiei in Texas, Bogdan Bucur, despre vocatia studiilor patristrice, Jean-Luc Marion, despre umanitate, tehnologie si crestinism, Ilaria Ramelli, despre savoarea studiului si istoria ca alegorie.

Despre copilaria politica si afilierea la conservatorii europeni

In program era prevazuta si o conferinta de presa, transformata, din cauza timpului intr-un monolog, cu toate ca ziaristii prezenti isi reglasera tirul intrebarilor inspre interiorul si esenta programului partidului nou infiintat, care se revendica din dreapta româneasca. Presedintele Partidului Noua Republica a tinut sa-si manifeste bucuria fata de decizia boardului Aliantei Conservatorilor si Reformistilor Europeni (AECR) de a primi ca membru singurul partid din România – Noua Republica, intâlnire de unde tocmai sosise.

Ceremonia formala va avea loc in noiembrie 2013. Doar la doua intrebari a raspuns liderul PNR: cum explica si motiveaza gestul din seara Referendumului de demitere a presedintelui, iar a doua s-a referit la programul de dreapta al PNR. Raspunsul prim a continut o scuza: gestul face parte din copilaria mea politica, iar la a doua a punctat rapid si scurt: reabilitarea mediului de afaceri, scaderea somajului, intarirea familiei traditionale, unirea dintre un barbat si o femeie, negocierea mult mai elastica cu UE a conditiilor de subvebtionare a agriculturii. Alte 25 de intrebari nerostite au ramas pentru o viitoare intâlnire.

Sclavie sau libertate? România dupa marele jaf

Aceasta a fost tema conferintei publice care a urmat. Frumoasa conferinta, cu poze, imagini sugestive: acvila si caii ca simboluri pentru libertate, Iliescu ca simbol al jafului, USL ca simbol al jafului. PNR este si va ramâne un partid al celor tineri, care au curaj, nu mint, nu fura, nu bârfesc, nu plagiaza, nu iau spaga, muncesc, gândesc, zâmbesc, se roaga, nu tac, viseaza, sunt vii si cred in România.

Prima batalie va fi pentru europarlamentare, dupa care PNR se va pregati pentru alegerile prezidentiale, desemnând un candidat propriu, in persoana lui Mihail Neamtu. Ce vrea PNR pentru România? Ordine si bani. Pare indestulator pentru o Românie obosita, jefuita si supusa arbitrariului.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri