25 aprilie 2024
ContrasensMic tratat de luat tara inapoi

Mic tratat de luat tara inapoi

“Ne-am luat tara inapoi”, titrau, victoriosi, unii pe retelele sociale dupa alegeri. Sloganul, similar cu acel “De Craciun ne-am luat ratia de libertate”, din decembrie 1989, ramâne doar un slogan, in lipsa unor masuri complementare schimbarii unui presedinte.

Constitutional, seful statului nu are atributii foarte largi decât daca forteaza limitele legale; stim cu totii ca asa ceva s-a intâmplat. Dar, pentru a ne “lua tara inapoi”, adica, pentru a reda România poporului, e nevoie de mai mult decât de niste simple vorbe.

Ar fi necesare schimbari politice, economice si sociale profunde. Din punct de vedere politic, ar trebui renegociat tratatul de aderare la UE pentru ca, atunci când am intrat in Uniunea Europeana, am fost de acord sa cedam o parte din suveranitatea nationala, iar unele decizii politice sa fie luate nu la Bucuresti, ci la Bruxelles. Politica externa, masurile fiscale, monetare, standardizarea, toate acestea si multe altele se decid nu de România, ci de UE. Pentru a ne lua inapoi dreptul de a decide in acest edomenii, ar trebui sa iesim din Uniunea Europeana.

Economic vorbind, ar trebui ca statul sa redevina stapân pe resursele minerale, pe sistemul bancar, pe distributia de energie, sa investeasca in agricultura, sa refaca sistemul de aparare, inclusiv prin investitii masive in industria de armament, sa nationalizeze companiile strategice care au fost privatizate si care sunt detinute, astazi, de firme straine. Or, daca s-ar face aceste lucruri, ar insemna, ne explica unii, ca ne-am intoarce la comunism, si, dupa cum s-au exprimat liderii de opinie, la alegeri, tara a votat impotriva comunistilor.

Din punct de vedere social, ar trebui ajutate persoanele defavorizate, batrânii, familiile cu multi copii, persoanele cu venituri mici, pentru ca, nu-i asa?, sunt români si tara este si a lor, deci trebuie sa ne pese de ei. Or, votul a fost unul impotriva “asistatilor social”, care, in viziunea unor lideri politici, nu stiu sa voteze si profita de bunavointa celor care muncesc, fiind un fel de paraziti care trebuie sa dispara.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri