28 martie 2024
ActualitateMetodologie pentru organizarea claselor simultane

Metodologie pentru organizarea claselor simultane

Ministerul Educatiei a publicat metodologia de organizare a clselor in regim simultan. Aceasta explica in ce conditii elevii de diferite niveluri sunt organizati in aceeasi clasa.

Clase in regim simultan se pot organiza in localitatile izolate geografic ori in localitatile in care efectivele de elevi corespunzatoare unui anumit nivel de clasa din invatamantul primar sau gimnazial sunt mai mici decat efectivele minime prevazute de lege si nu exista posibilitatea asigurarii transportului scolar. Exceptie de la aceasta regula fac invatamantul liceal, profesional si postliceal, in care nu se organizeaza astfel de clase in regim simultan.
De regula in invatamantul primar gruparea elevilor se face pentru clasa pregatitoare, clasa I si clasa a II-a, respectiv pentru clasa a III-a si clasa a IV-a. Dar, potrivit metodologiei, "ori de cate ori este posibil, se recomanda organizarea de sine statatoare a clasei pregatitoare".
La gimanziu, clasele se organizeaza astfel: a V-a si a VII-a, respectiv a VI-a si a VIII-a. In functie de situatiile concrete privind numarul de elvi de la fiecare nivel, consiliile de administratie pot decide sa organizeze altfel clasele.

Reglementari specifice clasei pregatitoare

Desi metodologia recomanda organizarea clasei pregatitoare, pe cat posibil, separat, daca acest lucru nu se poate, amenajarea spatiului trebuie sa tina cont de activitatile specifice care trebuie sa le faca elevii din clasa pregatitoare. Pe cat posibil, ministerul recomanda sa se respecte numarul de elevi minim si maxim prevazut in Legea Educatiei Nationale.



Clasa a VIII-a, o alta exceptie

In cazul in care se vor organiza clase simultane la gimnaziu, predarea disciplinelor limba romana, limba materna si matematica, la care se sustine Evaluarea nationala, trebuie sa se faca separat pentru elevii claselor a VIII-a, indiferent de numarul lor.

Potrivit Legii Educatiei efectivul de elevi este de minimum 12 si maximum 25 de elevi la ciclul primar si minimum 12 si maximum 30 de elevi la ciclul gimnazial.
Andreea Gavrila

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri