28 martie 2024
ActualitateMatematica are probleme

Matematica are probleme

Cine e de vina pentru dezastrul de la Simularea Evaluarii Nationale?

Statistica: 59,10 % note sub 5 (cinci) si 40,90 % note peste 5 (cinci) – din total prezenti (circa 6.100 de elevi); 41,23 % note sub 5 (cinci) si 57,76 % note peste 5 (cinci) la Limba Româna; 67,92% note sub 5 (cinci) si 31,08 % note peste 5 (cinci) la Matematica. Statistica seaca, dar ingrijoratoare. O statistica ce arata rezultatele dezastruoase, mai ales la Matematica, la Simularea Evaluarii Nationale, care a avut loc la nivelul claselor a VIII-a din tot judetul Bacau, la finele lunii trecute. Analize, calcule, comparatii. La nivel national procentele sunt cam tot pe acolo: 60, 54 % note peste 5 (cinci) la Limba Româna si 32,60%, la Matematica. Asa cum scriam si in editia de ieri a cotidianului Desteptarea, notele sunt sub asteptari. Cine este vinovat?

 



„Toti suntem vinovati”

„Nu sunt profesor de matematica, nu sunt nici macar cadru didactic, dar am pregatire reala post-universitara si stiu ce inseamna sa muncesti in scoala, ca la final sa faci bani multi, la un serviciu lejer si fara stres. Nu cred ca profesorii sau numai profesorii sunt de vina. Subiectele au fost simple, in mare masura, necesitau un pic de atentie si un minimum de cunostinte, dar nu puteau fi facute daca nu aveai exercitiu, adica nu te concentrai ca sa rezolvi la timp subiectele foarte simple si sa ai vreme sa gândesti si problemele – doua au fost un pic mai dificile. Un profesor, in clasa, nu poate decât sa predea bine. Nu si sa faca educatie copiilor, care nu au niciun tel in viata. Matematica ori o placi, ori o dispretuiesti. Cum multi copii nu au niciun tel real in viata (altul decât genericul sa faca bani), Matematica e o pierdere de timp. Aici este problema – lipsa de interes, si nu calitatea slaba a profesorilor de matematica. Da, si calitatea dascalilor conteaza, dar nu poate scoate un copil de nota doi si sa il aduca la nota opt. Dezastrul nu e la Simulare, este la nivel de educatie generala, de televiziune, de legislatie, care nu incurajeaza munca, de salarii indecente date intelectualilor. Daca un copil vede ca facând video-chat poate câstiga cât un profesor universitar, atunci de ce sa mai invete?”, ne-a scris pe site-ul ziarului un cititor. Un comentariu cât se poate de pertinent, care este si in asentimentul dascalilor. „Cine e vinovat? Noi toti. Profesori, parinti, elevi. Lipsa de orizont, de motivatie a tinerilor din ziua de azi, neimplicarea parintilor in educatia copilului, profesori demotivati din cauza salariilor si a schimbarilor permanente din sistem”, ne-a declarat prof. Sorin Bostan, directorul Scolii Gimnaziale „Constantin Platon” Bacau.

Generatie confuza

Din nou analize, calcule, comparatii. Cert este ca notele obtinute la aceasta testare trebuie sa fie un semnal de alarma pentru toti. „Ca profesor de matematica va spun ca, asa cum am discutat si la clasa, nici elevii nu sunt atenti, ne-a explicat si prof. Florentina Vieru, directorul Scolii Gimnaziale «Ion Creanga». Unii dintre ei chiar au declarat ca nu au citit bine cerintele problemei, altii ca nu s-au pregatit suficient, ca nu au tratat cu seriozitate aceasta testare. Adevarul este ca nici nu sunt constiinciosi. Parintii deja au venit sa se intereseze ce este de facut. Cred ca din acest moment, cu totii o sa organizeze mai bine programul de pregatire al copiilor. Poate ca si subiectele au fost putin mai grele fata de anul trecut, dar sa stiti ca si generatia de acum e mai… confuza.” Confuza sau nu, se pare ca noua generatie mai are mult de recuperat. Asta si in conditiile in care, tot cadrele didactice o spun, nici macar la pregatirile suplimentare care se organizeaza in scoli, si care sunt gratuite, copiii nu se prezinta. „La noi abia au fost 3-4 elevi la astfel de pregatiri, iar in vacanta, unul-doi. Ce poti sa faci? Vom face de acum o prezenta mai riguroasa si vom trimite scrisori lunare parintilor”, mai spune directorul Bostan. „La noi mai vin, insa nu trateaza cu seriozitate nici aceste simulari, nici pregatirile. Poate si pentru ca stiu ca aceste note nu se trec in catalog. Insa nu cred ca numai noi, profesorii, suntem de vina. Sa nu uitam ca avem copii crescuti de bunici, vecini, matusi, cu parinti plecati in strainatate, care nu sunt alaturi de noi, scoala, in educatia copilului. Totul tine si de constiinta”, a aratat si prof. Eugen Tarasa, directorul Scolii Gimnaziale „Octavian Voicu”, din zona de sud a orasului. In aceste zile, sunt simulari la probele de la examenul de Bacalaureat. Sa ne asteptam oare la aceleasi surprize?

„Suntem in media nationala. Iar daca stau si ma uit ca judetul nostru e in aceasta medie, inclin sa cred ca subiectele de anul acesta au avut un grad de dificultate mai ridicat fata de anii trecuti. Daca sunt mai putin pregatiti elevii … e discutabil.”
prof. Adrian Cosma, inspector scolar de matematica la Inspectoratul Scolar Judetean Bacau

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri