25 aprilie 2024
EconomieMasa de Craciun, dupa buzunar

Masa de Craciun, dupa buzunar

Intre 100 de lei si „fara numar” de Sarbatori

In ciuda gerului, bacauanii colinda pietele pentru cumparaturile de Craciun. Si daca impotriva frigului lupta cu haine groase, in fata saraciei nu prea au arme. Cei mai multi pensionari se plâng ca masa de Craciun nu le va fi imbelsugata, ca pe vremea când erau salariati. La rândul lor, comerciantii sunt nemultumiti de vânzarile slabe, care nu le aduc in buzunar suficienti bani de sarbatori.

Apropierea Craciunului i-a scos din case pe bacauani. Unii fac ultimele cumparaturi, altii abia le incep. Prin piete, cel mai des pot fi vazuti pensionari. Acestia cauta preturi mici si spera ca negocierile cu vânzatorii inghetati le vor aduce mici economii. La bugetul pe care l-au alocat meselor de sarbatori, fiecare banut conteaza. Intrebat daca târguieste pentru masa de Craciun, Vasile Ifrim ne-a declarat sincer: „Nu am bani. Sunt pensionar. Pensionarii nu au bani. Acum doar ma uit, nu stiu când voi cumpara ceva. Preturile mi se par mari.” Eugenia Ungureanu a decis sa cheltuiasca pentru masa de Craciun doar 100 de lei din pensie. „Cu ani in urma puneam de toate pe masa. Chiar daca eram la serviciu de Craciun si de Revelion, fiindca lucram in alimentatie publica, acasa masa era imbelsugata. Acum ma voi limita la niste preparate din carne de pui.”



Se vinde ce-i mai ieftin

Frigul a redus mult oferta din piete. Totusi, comerciantii de alimente traditionale pentru aceasta perioada nu puteau lipsi. Pe tarabe se vad gramezi de miez de nuca sau pungi gata cântarite. Gospodinele gusta si abia apoi cumpara nuca pentru cozonac. „Nu prea merge, totusi, vânzarea, ne-a marturisit Maria Diaconu, din Magura. Sunt care cumpara chiar si numai 200 de grame de miez de nuca, pentru un cozonac. Daca ramân cu el nevândut il folosesc eu la cozonac. Am cinci copii, se manânca mult.” Nici in hala de lactate si in cea de carne nu-i mare bucurie. Putini clienti cumpara in cantitati mari. Cei mai multi se multumesc sa ia o bucatica de telemea, de pofta, si carne din cea mai ieftina. Cel mai bine se vinde carnea tocata pentru sarmale si cea pentru piftie.

Sfaturi pentru dupa masa

Pentru cei care vor avea mese imbelsugate si se vor bucura de ele, in piete se gasesc si remediile pentru neplacerile provocate de excese. „Mierea este un bun medicament, ne-a declarat Didina Rares, din Rachitoasa, care vinde in Piata Centrala productia stupilor sai. Câte o lingurita inainte de masa de dimineata face minuni.” O oferta bogata se gaseste si la raionul de plante medicinale. „In cazul in care apar probleme dupa mesele de sarbatoare, sunt foarte indicate ceaiurile de galbenele, siminoc sau pojarnita, ne-a dezvaluit Tincuta Bolfa. Curata ficatul daca se bea câte o cescuta inainte de masa.”

Cât vor cheltui românii de sarbatori?

Potrivit companiilor de sondare a opiniei publice bugetul mediu alocat in acest an pentru sarbatorile de iarna este in jur de 1200 de lei, mai mult decât in 2011 si 2010, cu circa 200 de lei. cu toate acestea, 44 la suta dintre cei intervievati au declarat ca vor cheltui mai putin de 1000 de lei pentru Craciun si Revelion. Pentru cadouri, românii vor da in medie 400 de lei, cea mai mare parte a sumei pentru imbracaminte, cosmetice si parfumuri, jucarii, cafea si ciocolata. Ceva mai multi bani se vor duce pe alimente: un buget de circa 500 de lei. Suma este mai mare decât media de anul trecut, dar aceasta nu pentru ca românii ar cumpara mai mult, ci pentru ca toate alimentele s-au scumpit. 30 la suta dintre noi au recunoscut ca sunt produse pe care si-ar dori sa le aiba de sarbatori, dar nu au resursele necesare sa le cumpere. Cei mai multi s-au referit la carne, apoi gadgeturi si electrocasnice. 90 la suta dintre respondentii la studii au spus ca vor petrece Revelion acasa, in tara.

Nu cumparati alimente de pe strada!

Autoritatile sanitare si cele sanitar-veterinare atrag atentia in aceasta perioada asupra riscului de imbolnavire prin consumul carnii de porc. Recomandarea specialistilor de la Directia de Sanatate Publica este ca achizitia carnii de porc sa se faca numai din surse autorizate. In caz contrar, consumatorii se pot imbolnavi de trichineloza, o boala provocata de parazitul Trichinella spiralis, care se gaseste in musculatura unor mamifere salbatice, dar si la porc. Prin ingestia de carne cruda sau insuficient preparata termic, larvele ajung in corpul uman. Pot fi afectate toate grupele de muschi, mai ales cei foarte activi, bine oxigenati. Severitatea infectiei depinde de numarul de larve ingerate. Manifestarile digestive si febra apar dupa o perioada de incubatie de 5-10 zile. Netratata, boala poate fi letala. Nici inspectorii sanitar-veterinari nu sunt de acord cu practica taierii porcului in fata portii. O astfel de procedura nu respecta nici minimele norme sanitare, ca sa nu mai vorbim de reglementarile Uniunii Europene. Din 2007 incoace, taierea porcului a devenit asomare prin electrocutare si abia apoi sacrificare. Potrivit reglementarilor europene, animalele care se sacrifica in aceasta perioada in gospodaria proprie sau in abator nu trebuie sa sufere. “Procedura standard este cu asigurarea regulilor de buna stare inainte de sacrificare. In abatoare asomarea se face electric dupa care urmeaza alte operatiuni pâna la controlul sanitar-veterinar al carcasei, al organelor si darea in consum a carnii de porc”, a explicat dr. Gheorghita Vlad, purtator de cuvânt al Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Bacau (DSVSA).
Cei care sacrifica porcul in propria gospodarie trebuie sa stie, de asemenea, ca nu pot face aceasta operatiune fara anuntarea prealabila a circumscriptiei sanitar veterinare teritoriale in vederea efectuarii examenului sanitar si a celui trichineloscopic. Aceasta carne nu poate fi adusa in unitatile de alimentatie publica in vederea organizarii de mese festive. Dar, una este sa cumperi carne de la un vecin pe care il cunosti, alta sa cumperi din strada, de la necunoscuti, pe incredere. „In general recomandam consumatorilor sa nu cumpere produse de origine animala, carne si produse lactate din comertul stradal, numai din unitati autorizate sanitar-veterinar si in cazul in care constata nereguli in momentul insusirii produselor sa sesizeze DSVSA pentru ca sa retragem de pe piata alimentele neconforme”, a mai spus dr. Vlad.
Andreea Gavrila
Doina Mincu

„Specialistii din cadrul DSVSA aplica si amenzi. Cuantumul lor variaza, in functie de neconformitate identificata de la 600 de lei la 50.000 de lei, cu posibilitatea de a cumula aceste amenzi, putând ajunge la un miliard sau doua”, a mai precizat purtatorul de cuvânt al DSVSA Bacau.

Abatoarele de sacrificare a porcilor au mult de lucru in aceasta perioada. In judetul Bacau avem doar doua abatoare autorizate pentru schimburi intracomunitare, unul la Nicolae Balcescu si un altul la Manastirea Casin, asadar munca este pe masura. De aici, pleaca tone de carne in toata tara.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri