28 martie 2024
CulturăMariana Velisar-Codrescu aduce spiritul eminescian si mai aproape de noi

Mariana Velisar-Codrescu aduce spiritul eminescian si mai aproape de noi

Dupa ,,Matei al inocentei si al mirarilor”, Mariana Velisar-Codrescu publica, la Ateneul Scriitorilor (Bacau, 2015), o noua carte, ,,Povestea adevarata a strabunicilor Safta Iurascu-Dumitrache Velisar”, in care, noteaza prefatatorul Calistrat Costin, ,,de un farmec aparte sunt paginile evocând ascendenta strabunicii Safta Iurascu conducând la o legendara inrudire cu familia Eminovicilor si cu cel care a emanat din carnea Moldovei, sublimul MIHAI EMINESCU. Totul implinit cu discretie si cu aleasa cuviinta”. ,,Ani intregi, scrie Mariana Velisar-Codrescu, m-am sfiit sa marturisesc ca am stramosi comuni cu Mihai Eminescu. Mi se parea o impietate sa spun ca sunt ruda cu marele poet. Când eram studenta la Iasi, unii profesori ma intrebau ce stiu despre interferentele familiei Velisar si Iurascu. Multe documente, din arhiva familiei, ori trimise la Ipotesti, au fost folosite de poetul Ion Rosu” (…) Unele marturisiri ale autoarei sunt de inters national pentru istoria literara:,,Putini cititori au aflat ca <> a poetului – Raluca Iurascu–, a avut si la Bacau o sora, Safta, casatorita cu Dumitrache Velisar, clucer, cu ceva avere, <>, cum spun memorialistii”. Sunt aduse in prim-plan, nu doar documente din arhiva familiei, ci si marturii ale unor istorici ai literaturii, precum George Calinescu, Augustin Z. N. Pop. Sunt certificate astfel, daca mai era nevoie, multe certitudini ale arborelui genealogic al Marianei Velisar-Codrescu, cea a carei strabunica, Safta, a trait la Bacau, dar si in Fundeni-Secuieni, unde Dumitrache Velisar nu era un oarecine. Avea un conac si o mosie de 65 de falci. ,,Bacaul e innobilat, credem, spune scriitoarea, de acest adevar, despre care putin se stie: o sora a Ralucai, apoi nepotul Matei au trait o vreme” in satul Fundeni.
Cele saptesprezece capitole ale cartii – bijuterii de artizan indragostit de limba, istorie si descendenta – evoca , asezând si accente precum ,,Bacaul, altadata si acum”, ,,Acasa la strabunicii mei”, ,,La Ipotesti, astazi”, ,,Adevaratul destin”, ,,Reflectii literare”, ,,Meritele unui eminescolog aproape uitat- Ion Rosu”, o lume a descendentilor Saftei Iurascu-Velisar, matusa poetului, ,,prin care s-a creat pentru noi, o punte spre lumea inalta”. Interesant este faptul ca autoarea nu evoca doar descendenti, repere ale literaturii si istoriei noastre, ci, cu mare delicatete, si locuri doldora de suflet:,,Am vrut doar, prin aceste pagini, sa inaltam si astfel mândria unei comunitati, putin cunoscuta: Fundeni-Secuieni-Bacau”.
Intr-o cronica la ,,Matei al inocentei si al mirarilor” sugeram Marianei Velisar-Codrescu sa-si duca amintirile catre radacinile eminesciene. S-a facut… In prefata prezentei carti, Calistrat Costin sugereaza ca suntem indreptatiti ,,sa asteptam de la fermecatoarea autoare o veritabila carte de fictiune (schite, nuvele,roman)”. Aferim! Uneori, Calistrat Costin nu merita sa fie dezamagit…
Ion Fercu

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri