29 martie 2024
OpiniiEditorialMândria de a fi român. In clasamente

Mândria de a fi român. In clasamente

Dupa ce-am citit cel de-al saselea Raport al Comisiei Europene cu privire la starea coeziunii economice, sociale si teritoriale, aruncându-mi ochii si pe niste clasamente intocmite cu acest prilej, mi s-a cam vestejit in suflet – a câta oara? – povestea aceea frumoasa, patriotica, duioasa, cu mândria de a fi român.

C.E., operând cu statistici pe care nu le putem nega, a concluzionat ca suntem statul european cel mai corupt, ca avem infrastructura cea mai primitiva, ca suntem cei mai saraci si mai needucati din Europa. Conducem doar in clasamentele cu numarul de biserici pe cap de locuitor. Mai mult, europenii care au evadat de multa vreme din scutecele copilariei economiei de piata spun ca vom deveni, nu peste mult timp, o rezervatie medievala in care romanticii lumii vor veni ca sa ne vada traind retro de tot. Suntem pe cale de a deveni un ciudat Disneyland al Uniunii Europene?

Avem doar jumatate din puterea de cumparare a europeanului mediu, in vreme ce in sase din cele opt regiuni de dezvoltare produsul brut pe locuitor este mai mic decât media europeana. Suntem lideri la productia de someri.

Aproximativ o familie din doua nu are niciun membru angajat. Mai putin de jumatate dintre locuintele românilor au apa curenta si canalizare. Doar zece la suta din volumul apei menajere trece prin statiile de epurare.

Testele PISA au evidentiat faptul ca intre programele scolare si realitate este o ruptura funciara, 30 la suta dintre elevi suferind, din aceasta cauza, de analfabetism functional. La autostrazi suntem pe ultimul loc la capitolul kilometri/calitate, dar pe primul loc, la pretul pe un metru patrat de groapa discret cosmetizata cu asfalt. Intr-un singur an, hulpava camarila politica, incurajata cu talent de la Palatul Victoria, Palatul Cotroceni si Parlament, ne-a devalizat, prin mecanismul criminal-oficializat al economiei electoral-subterane, cu 40 de miliarde de euro.

Toate acestea au cauze stiute: practic, nu avem strategii politice, economice sau educationale. In locul acestora primim cotidian un spectacol mediatic dezagreabil. Singurele strategii veritabile sunt cele electorale.

Infratita canceros cu desantata coruptie, agresiv-imorala clasa politica a transformat bugetul de stat intr-o originala banca personala din care „imprumuta” fara sa mai ramburseze, cu exceptia unor eventuale firimituri, daca DNA isi joaca serios rolul de recuperator.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri