29 martie 2024
ActualitateMai sunt 5 zile. Table si mese noi, la Liceul Tehnologic „Petru...

Mai sunt 5 zile. Table si mese noi, la Liceul Tehnologic „Petru Rares”

Femeile spala faianta, barbatii vopsesc pereti, doua functionare verifica niste dosare, bibliotecara numara teancurile de manuale noi… E agitatie la Liceul Tehnologic „Petru Rares“ Bacau, din Serbanesti. Parcurg holurile in cautarea prof. Ioan Stan, director. „I se aude vocea, e pe aici, printr-o clasa”, imi explica cineva. In sfârsit, il gasesc si il intreb, vazând forfota din jur, daca toate astea se vor termina pâna pe 12 septembrie.

„Bineinteles, 80 la suta e terminat. Toate salile de clasa sunt finalizate, acum se vopseste si se varuieste in grupurile sanitare”, spune. Usile sunt noi, de PVC, au fost inlocuite si tablele vechi, totul e in grafic: „Vara aceasta am reusit sa schimbam tablele in zece sali de clasa, iar in cinci sali am schimbat si mobilierul. Scheletul meselor a fost facut in atelierul scolii, iar blaturile si scaunele au fost cumparate.”

Curatenie cu materiale luate „pe caiet”



Var lavabil, detartrant, bureti de sârma, vopsele, solventi, pensule, trafaleti. Materiale multe si scumpe! „Va ajung banii?”, intreb. „Da, ne ajung, Primaria Bacau ne-a repartizat 20.000 de lei cu TVA. Daca ne-ar da asa in fiecare an ar fi perfect. Problema e ca nu i-am primit.” „Si cum ati achizitionat materialele?”, ma mir eu. „Pe caiet”, spune directorul, zâmbind, apoi: „Ni le-a dat pe datorie o firma din cartier, care ne cunoaste si are incredere in noi.” E bine, insa, ca Primaria nu mai trimite o societate, precizeaza directorul Stan: „Veneau zece oameni si faceau ce fac si muncitorii nostri. Ai nostri stateau si se uitau, apoi curatau dupa ei.

Acum, ne descurcam singuri si facem economie.” Varul si vopseaua nu rezolva, insa, toate problemele. Exista nevoi ignorate ani la rând, unele grave. „E necesara o extindere a grupurilor sanitare. Exista posibilitatea si am cerut lucrul acesta de mai multe ori. Sunt prea putine toalete pentru 550 de elevi. Cinci cabine pentru baieti, sase pentru fete si una singura, comuna, pentru cadrele didactice.” Pe locul doi, ca prioritate, e sala de sport. „Noi avem teren, 1.607 mp, avem si proiect aprobat de Guvern dar, nu stiu de ce, nu s-a mai facut.” In rest, toate sunt bune. “Necesarul de manuale e asigurat, planul de scolarizare e facut, salile de clasa sunt curate… Ii vom intâmpina pe elevi, in ziua de 12 septembrie, cu o «scoala stas», cum se spune.”

Nevoie de investitii in caminul de la „Henri Coanda”

Pentru lucrarile de igienizare de la Colegiu „Henri Coanda”, Primaria Bacau a alocat 45.000 de lei cu TVA inclus, iar lucarile s-au derulat cu forte proprii. S-au renovat camerele din camin, baile, s-au reparat toaletele din corpurile A si B. „Este timp suficient ca pâna la startul noului an scolar sa terminam toate lucrarile propuse. La acest nivel nu am intâmpinat probleme deosebite, totul fiind remediabil”, a declarat directorul unitatii de invatamânt, prof. Catalin Gargaun, care a precizat ca ar exista si probleme mai mari, care ar necesita altfel de lucrari, una dintre ele fiind caminul – internat, unde trebuie facute investitii masive, in primul rând la acoperis unde mereu sunt infiltratii de apa.

La acest colegiu, invata aproximativ 750 de elevi, in 26 de clase, dintre care, aproximativ 55-60 % sunt navetisti, iar in jur de 140 de elevi sunt caministi. „Din câte am citit din presa, am inteles ca va fi transportul gratuit pentru toti elevii cu mijloacele de transport locale, ceea ce, categoric este un lucru bun”, a mai spus prof. Catalin Gargaun, directorul Colegiului „Henri Coanda”.
Inceput „in forta” si la Onesti

Pe tot parcursul lunilor de vara si in scolile din municipiul Onesti s-au efectuat actiuni de curatenie si de igienizare a salilor de clasa. La Scoala Gimnaziala „Ghita Mocanu”, de exemplu, s-a lucrat la crearea unui nou ambient si odata cu actiunile de curatenie care au cuprins intreaga cladire s-a dat un nou aspect incintei acestei institutii, taindu-se mai multi copaci. De asemenea, se lucreaza si la realizarea unor noi garduri interioare in aceasta scoala.

Si prof. Dan Zaharia, directorul Scolii Gimnaziale Nr.1 din Onesti ne-a declarat ca „a fost facuta curatenie in toata scoala, iar salile de curs sunt gata pregatite pentru a primi elevii. Fata de alte scoli si colegii onestene, Scoala Gimnaziala Nr. 1 se afla, de câtiva ani, in situatia de a astepta reabilitarea integrala a cladirii. Acum avem noi promisiuni de la autoritatile locale si speram ca spre sfârsitul noului an scolar sa inceapa aceasta reabilitare”.

Schimbari de directori si aici

Pe de alta parte, la fel ca in intreg judetul Bacau, si in institutiile de invatamânt onestene noul an scolar vine cu câteva modificari in conducerea unitatilor. Astfel, la Scoala Gimnaziala „George Calinescu” revine in functia de director prof. Maria Zaharia, la Colegiul Sportiv „Nadia Comaneci” director adjunct a fost numit prof. Catalin Bucur, iar la Colegiul National „Grigore Moisil” in functia de director adjunct activeaza de la 1 septembrie prof. Cristina Lungu. O schimbare a echipei manageriale de conducere este si la Colegiul National „Dimitrie Cantemir”, unde in noul an scolar in functia de director a fost numita prof. dr. Emilia Boghiu, iar director adjunct, prof. Aliana Ifrim.

Tinerii, in viata comunitatii

Concursul national de dezbateri academice, formatul W.S. (World Schools), initiat de A.R.D.O.R. Moldova, va avea loc la Slanic Moldova, in perioada 7-11 sept. 2016. Finantatorul manifestarii este Ministerul Tineretului si Sportului. Vor participa, din mai multe judete, peste 80 de elevi si profesori. Temele de concurs vor fi: „Acest Parlament crede ca este justificat ca România sa refuze primirea migrantilor refugiati” si „Acest Parlament crede ca ar trebui interzis accesul elevilor cu telefon in incinta scolii”.

Drepturile si libertatile, in dezbaterile liceenilor

Proiectul national (inclus in C.A.E.,N,), propus de Colegiul ,,Ion Borcea” Buhusi, in parteneriat cu A.R.D.O.R. Moldova (coordonator, prof. Carmen Zaharia), va gestiona Concursul National de Dezbateri Karl Popper, finantat de M.E.N.C.S., in perioada 7-11septembrie 2016, la Slanic Moldova, cu participarea a mai multor competitori liceeni din toata tara. Motiunile de concurs vor aborda problematica drepturilor si libertatilor. La aceasta manifestare vor participa reprezentanti ai I.S.J. Bacau, ai unor O.N.G.uri.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri