29 martie 2024
ActualitateMai sunt 11 zile. Ai carte, ai parte. Sau nu.

Mai sunt 11 zile. Ai carte, ai parte. Sau nu.

– elevii de clasa a IV-a vor invata anul acesta de pe net. Nu sunt manuale pentru anumite discipline, urmare a unor licitatii contestate la nivel national. In scoli, au ajuns doar manualele comandate pentru alte nivele de studiu.

Noul an scolar va incepe fara manuale scolare pentru clasa a IV-a. Este un lucru cert, pe care ni-l confirma toate scolile din Bacau. Iar problema nu este una locala, ci nationala. Ce a fost comandat pâna acum a ajuns, insa pentru clasa a IV-a, nu sunt manuale pentru Istorie, Geografie, Limba Româna si Matematica.

De la Inspectoratul Scolar ni s-a transmis ca „pentru acest nivel de studiu, au fost finalizate procedurile si au fost semnate contracte cu editurile câstigatoare pentru 7 discipline – Limba moderna franceza, Limba moderna germana, Limba si literatura româna pentru sectiile cu predare in limba maghiara, Educatie civica, Muzica si miscare, Arte vizuale si abilitati practice si Religie”.



Pentru restul insa, licitatiile sunt contestate. La nivelul judetului Bacau, pentru clasa a IV-a, au mai fost comandate 23.402 manuale noi, pentru disciplinele Muzica si miscare, Educatie civica, Arte vizuale si abilitati practice, Religie si Limba moderna franceza, iar 90% din aceste manuale au sosit la depozitul de carte al inspectoratului.

Asadar, la fel cum anul trecut elevii de clasa a III-a si acum doi ani cei din clasele I si II-a au invatat de pe fise listate din calculatoare, anul acesta cei de a IV-a vor invata de pe … net.

In rest… mai e de lucru

In rest, noul an scolar este asteptat in unitati de invatamânt igienizate, cu echipa completa de profesori la catedra, cu var nou pe pereti, cu reparatii peste tot. Per total, e bine, dar e loc si de mai bine.

La Colegiul „Grigore Antipa”, dupa spusele directorului, prof. Constantin Ciofu, ieri erau incheiate lucrarile de curatenie in proportie de 80 %. „Ne-au ramas de rezolvat lucrarile de reparatii si de varuit la cantina. Dar, din cauza asezarii cladirii, in panta, a inceput sa crape faianta de pe pereti si acum suntem nevoiti sa o schimbam pe toata”, a declarat directorul. Colegiul are 1.000 de elevi (85% din ei din mediul rural), care invata in patru corpuri mari de cladiri, la care se adauga un spatiu in care a functionat o firma falimentara si care trebuie sa se intoarca in inventarul unitatii de invatamânt.

„Cea mai mare dorinta a mea este insa sa putem facem ceva cu aleile din interiorul unitatii de invatamânt. Intrucât scoala noastra se scufunda, avem diferente de nivel de 80 cm, iar partea de acces catre sala de sport prezinta un risc pentru copii de a se accidenta. Aleile ar trebui facute, ori cu beton, ori cu dale”, a mai spus prof. Ciofu.

La Scoala Gimnaziala „Dr. Safran”, noul an scolar va incepe in plin santier, pentru ca abia acum vor aparea, la nivelul II, toalete pentru elevi, compartimentate, incaperi care nu au existat niciodata pe acel palier din 1970, de când functioneaza scoala. La „Mihail Sadoveanu”, care are in structura si doua gradinite, „Crai Nou” si nr. 29 (foarte veche, pe o structura din 1976), inca se mai lucreaza la mobilierul scolar pentru clasa pregatitoare, dupa ce Primaria a alocat suplimentar bani pentru asa ceva.

„Vechiul mobilier nu corespundea. In plus, anul acesta avem si mai multi copii. Vor fi peste 60, in doua clase”, dupa cum a explicat prof. Iustin Antonie, director. Aici, cele mai mari probleme au fost create de inundatiile din vara, care au umflat lambriuri, au crapat pereti, au ars doua masini de spalat si au afectat acoperisurile. Lipsa de personal auxiliar este o alta problema care afecteaza mai toate scolile.

Roxana Neagu
Florin Stefanescu

La Scoala „Ion Creanga” poate suna clopotelul

La Scoala “Ion Creanga” din Bacau, lucrarile de igienizare si reparatii curente sunt in grafic, astfel ca elevii si profesorii de la cele 29 de clase in invatamântul primar si gimnazial, precum si opt grupe la gradinita cu program prelungit sa beneficieze de conditii optime de pregatire si educatie. Scoala lucreaza cu personalul propriu, iar o lucrare importanta a fost montarea aparatorilor pentru calorifere din sala de sport si imprejmuirea terenului de sport.

“Anul acesta am pornit mai bine, am primit banii mai repede, ne-am aprovizionat cu materiale, am stabilit prioritatile si, toata lumea s-a apucat de treaba, de la etajele superioare la parter. Avem in scoala meseriasi buni, nu am apelat la firme specializate, iar in acest fel am putut gestiona banii mai bine. Dupa cum merg lucrarile, sunt sigura ca nu vom fi nevoiti sa stam pe schele si in ultimele ceasuri inainte de primul clopotel, asa cum s-a intâmplat in anii trecuti”, ne-a spus prof. Florentina Vieru, director al Scolii “Ion Creanga”.

O atentie deosebita a fost acordata si Gradinitei “Lizuca”, structura a scolii, iar prin sprijinul venit din partea Asociatiei Parintilor, s-au modernizat doua sali de clasa. Consiliul de administratie al scolii a creionat si lucrarile urgente pentru perioada urmatoare, solicitând deja Consiliului Local finantare pentru acoperisul scolii, schimbarea integrala a instalatiilor electrice (scoala va implini curând 25 de ani de functionare), inlocuirea ferestrelor, a saltelelor, modernizarea si dotarea bucatariei la gradinita. (Gh. Baltatescu)

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri