29 martie 2024
EconomieMai putine carnivore in padurile bacauane

Mai putine carnivore in padurile bacauane

Situatia comparativa pentru anii 2015 – 2016 in evaluarea speciilor de carnivore strict protejate (urs, lup, râs, pisica salbatica) de pe teritoriul judetului Bacau releva o tendinta de scadere a populatiilor de urs, lup si râs.

Efectivele de urs brun (Ursus arctos) sunt in scadere pe majoritatea fondurilor cinegetice, iar la nivel de judet se înregistreaza o reducere cu 1,33%. Pentru populatiile de lup (Canis lupus) s-a constatat, de asemenea, o usoara scadere a efectivelor, de 0,61%.

Populatiile de pisica salbatica (Felis silvestris) sunt deocamdata în echilibru, iar populatiile de râs (Lynx lynx) nu înregistreaza cresteri semnificative, cu toate ca începând cu anul 2012 vânatoarea acestei specii a fost strict interzisa.



Cauzele posible – spun evaluatorii – sunt comportamentul solitar si arealul vast de care are nevoie râsul pentru hranire, areal care a fost redus semnificativ de activitatile umane.

Evaluarea populatiilor speciilor de carnivore strict protejate a avut loc in perioada 30 martie – 20 mai si a fost realizata de gestionarii fondurilor cinegetice împreuna cu reprezentanti ai Agentiei pentru Protectia Mediului Bacau, ai Garzii Nationale de Mediu – Comisariatul Judetean Bacau, ai Garzii Forestiere si ai Institutului de Cercetari si Amenajari Silvice.

Evaluarea din acest an a adus câteva elemente de noutate, în sensul ca întreaga suprafata a judetului a fost împartita în cuadrate cu latura de 10/10 km, care au fost suprapuse peste limitele fondurilor cinegetice.

„Într-un grup de lucru organizat la Agentia pentru Protectia Mediului Bacau împreuna cu reprezentantii fondurilor cinegetice – spune directorul executiv al institutiei, Paul Toderica -, în interiorul fiecarui cuadrat, s-au stabilit cel putin trei transecte a câte trei km pe drumuri forestiere, drumuri de exploatare, culmi si vai principale. Evaluarea urmelor sau a semnelor de prezenta pe aceste transecte s-a efectuat simultan pentru toti gestionarii, astfel încât s-a evitat dubla înregistrare a exemplarelor aflate în deplasare de pe un fond cinegetic pe altul”.

Situatiile centralizate la nivel de judet au fost înaintate Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului, împreuna cu propuneri de plafon maxim de interventie. „Propunerile de plafon maxim de interventie – a precizat Paul Toderica – au avut la baza situatia efectivelor reale comparativ cu cele optime, tendinta si structura populatiei, inclusiv nivelul pagubelor înregistrate”.
      

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri