19 aprilie 2024
Actualitate"Magazinele de vise" s-au adaptat!

“Magazinele de vise” s-au adaptat!

Moartea vine cu „Zori de zi”

Pericolul pe care il reprezinta produsele etnobotanice pentru adolescenti nu a trecut. De curând a aparut o lege care interzice comercializarea a 36 de substante. Politia si Garda Financiara au facut controale si au confiscat marfa, insa magazinele de vise s-au adaptat rapid si au adus un produs nou: “Zori de zi”.

Directorii institutiilor deconcentrate, patronii si liderii de sindicat s-au intâlnit, ieri, cu prefectul judetului pentru a discuta despre modul in care sunt monitorizate “magazinele de vise” si despre pericolul pe care il reprezinta produsele etnobotanice. Specialistii DSP Bacau au explicat motivele care ii determina pe tineri sa consume droguri, dar si efectele acestora, care merg de la tulburari de comportament la disfunctii cerebrale grave. “Cu cât consumul incepe mai timpuriu cu atât efectele sunt mai dramatice”, sustine Marinela Pascu, consilier DSP. In intervalul septembrie 2009 – martie 2010, 54 de persoane cu vârsta peste 18 ani au ajuns in SJU, la “Urgente”, dupa ce au consumat produse etnobotanice. Din acelasi motiv, in perioada ianuarie – martie 2010, la Spitalul de Pediatrie au fost internati doi adolescenti de 15 ani, iar la in Sectia Psihiatrie s-au inregistrat 2-4 cazuri pe saptamâna. Din februarie, numarul cazurilor a scazut la 2 pe saptamâna. Desi exista o lege care interzice fabricarea si comercializarea a 36 de substante si plante, pericolul nu a trecut. Magazinele de vise s-au adaptat si “au scos un produs nou, «Zori de zi», care costa 70 de lei”, a avertizat Radu Nafornita, seful Centrului de Prevenire, Consiliere si Combatere Antidrog Bacau.



Patronii cer “suprataxarea”

Reprezentantii patronatelor au propus diferite solutii: infiintarea unei comisii, suprataxarea fabricarii si comercializarii produselor etnobotanice, ceea ce ar insemna ca utilizarea acestora sa devina, mai intâi, legala, inchiderea magazinelor sau o mai buna informare. Radu Nafornita sustine ca informare exista si ca doar informarea sau infiintarea unei comisii nu rezolva problema: “Daca intrebati un tânar de ce se drogheaza va spune ca asa fac si prietenii lui, ca este deprimat sau ca nu stie. Numai invatându-i sa gândeasca altfel vom rezolva problema”. S-a vorbit si despre faptul ca parintii sunt tot mai ocupati, iar copiii sunt singuri si isi gestioneaza prost timpul liber. Solutia ar fi organizarea de centre si activitati “care sa ii atraga pe copii, sa-i apere de tentatiile nocive si sa-i ajute sa-si dezvolte aptitudinile.” In aceasta directie au decis sa mearga specialistii din institutiile publice si reprezentantii societatii civile, primul pas fiind elaborarea unui plan de actiune.
“Cel mai tânar consumator care se afla intr-un program de consiliere are 12 ani si jumatate, iar cel mai mare, 22 de ani. Politia a intervenit, a verificat magazinele, le-a sanctionat, dar asta nu a rezolvat problema.”
Radu Nafornita, seful Centrului de Prevenire, Consiliere si Combatere Antidrog Bacau

Silvia Patrascanu
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri