20 aprilie 2024
EconomieLovitura data samsarilor. Noi reguli pentru comerciantii din piete

Lovitura data samsarilor. Noi reguli pentru comerciantii din piete

Din aceasta luna, teoretic, valorificarea produselor proprii în pietele agroalimentare ar trebui sa se faca dupa reguli noi. Astfel, pentru a ajunge in piete cu productia din ferme, comerciantii trebuie sa faca dovada detinerii unor noi certificate.

Ceea ce inseamna ca, de acum inainte, in piete, vor putea ajunge doar adevaratii agricultori, si mai putin intermediarii. Masura este prevazuta in Legea 154/2014 privind reglementarea pietei produselor agricole.

Practic, insa, regulile vor fi aplicate abia dupa ce Ministerul Agriculturii, împreuna cu Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, va emite normele metodologice de aplicare si tipizatele. Termenul era de 30 de zile de la promulgare, ceea ce inseamna ca ne putem astepta ca legea sa devina functionala pâna la finele lunii noiembrie.



„In opinia mea, cred ca este de bun augur aceasta reglementare, mai ales ca se va clarifica modul cum agricultorii adevarati isi vor valorifica productia proprie in pietele agroalimentare. Practic, accesul cu produse in pietele agricole nu se va mai face in baza vechilor certificate de producator, ci a unui card de producator, care va avea aceeasi utilitate ca vechiul document”, a opinat Ghita Burlui, directorul Directiei pentru Agricultura Bacau.

Asadar, normativul modifica integral sistemul prin care fermierii persoane fizice valorifica produsele proprii în pietele agroalimentare. Cu alte cuvinte, actualele certificate de producator vor fi înlocuite prin atestatul de producator (care confirma persoanei fizice ce desfasoara o activitate economica în sectorul agricol calitatea de producator agricol) si carnetul de comercializare a produselor (utilizat de persoana fizica ce detine atestat de producator, precum si de sotul/sotia, rude/afini de gradul I, dupa caz, pentru exercitarea actului de comert cu ridicata sau comert cu amanuntul, a produselor agricole obtinute în ferma/ gospodaria proprie). Aceste documente vor fi eliberate de Primarii, la solicitarea producatorilor agricoli persoane fizice care doresc sa-si valorifice recoltele din ferma/gospodaria proprie.

Ca noutate, notam ca atestatul, valabil doar un an calendaristic de la eliberare, se emite cu avizul consultativ al structurilor asociative profesionale/patronale/sindicale din agricultura, constituite conform legii si organizate la nivel judetean/regional/national, care se înregistreaza în acest scop la primarii. In felul acesta, se elimina posibilitatea substituirii calitatii de producatori agricoli a solicitantilor.

In plus, documentul va fi avizat o data la sase luni, prin aplicarea stampilei si semnaturii primarului comunei, orasului, municipiului, sectorului municipiului Bucuresti, dupa caz.
Carnetul de comercializare va putea oferi date despre sortimentele/cantitatea produselor valorificate, locul de producere si destinatia acestora.

Carnetul înlocuieste borderourile de achizitie, prin care, pâna acum, s-a derulat activitatea de evaziune fiscala, mai ales în comertul cu produse agricole materie prima. Se doreste ca productia micilor producatori sa fie valorificata în conditii civilizate, asigurând, in egala masura, atât venituri corecte pentru producatori, cât si informatii complete privind provenienta marfurilor. Legea prevede si amenzi care pleaca de la câteva sute de lei, pentru agricultori, si ajung la 37.500, in cazul administratorilor de piete.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri