19 aprilie 2024
ReportajLocatarii blocului explodat de pe Martir Horea se intorc acasa

Locatarii blocului explodat de pe Martir Horea se intorc acasa

Bucurie, indoieli, amintiri crunte. In aceste conditii a decurs, vineri, 10 iulie, receptia blocului reparat de pe strada Martir Horea, cel care pe 21 decembrie 2010 a sarit in aer din cauza unei acumulari de gaze.

Primarul Romeo Stavarache, alaturi de Cristina Buzdugan, directorul directiei tehnice din Primarie si alti responsabili ai autoritatilor locale s-au intâlnit cu locatarii blocului pentru a le arata stadiul final al lucrarilor si a discuta amanute legate de lucrari.

Acestea au o garantie de doi ani si, in general, au multumit locatarii. Ei insa nu au primit deocamdata cheile apartamentelor, pâna nu vor veni si vecinii lor care au lipsit, unii dintre ei fiind plecati din tara.



Primarul Bacaului a discutat cu locatarii blocului.
Primarul Bacaului a discutat cu locatarii blocului.

“Conform proiectului, au fost facute consolidarea si amenajarile interioare. Receptia se va mai prelungi inca aproximativ o saptamâna, poate doua, pâna când toti locatarii vor veni sa isi ia in primire apartamentele. Mai trebuie executate bransamentele la gaze si curent electric, dar sunt lucruri in sarcina locatarilor”, a spus Cristina Buzdugan, directorul directiei tehnice din Primarie.

“Ne bucuram ca ne intoarcem acasa, dupa cinci ani. Mai sunt probleme de finisaje, dar se vor rezolva. Toata lumea a dat vina pentru explozie pe unii vecini, dar totul a venit de la gurile de aerisire de pe reteaua de gaze, din strada, care au fost astupate de asfaltare”, spun cei din familia Palaghia, locatari ai blocului.

Blocul in 2010 si astazi
Blocul in 2010 si astazi

Primarul Romeo Stavarache, prezent la eveniment, a fost apostrofat de unii locatari ca remedierea situatiei ar fi durat prea mult. In ansamblu, apartamentele arata bine, cu amenajari cum au vrut proprietarii, dar pentru care au platit ei insisi.

De când explozia le-a intors viata pe dos, locatarii blocului 22 au stat ba pe la rude, ba prin locuinte inchiriate de E.ON, s-au mutat din oras ori au gasit alte solutii. Mai nou, E.ON Gaz, societatea trimisa in judecata pentru distrugere din culpa si vatamare corporala din culpa, s-a gândit sa incheie intelegeri cu victimele deflagratiei in ceea ce priveste latura civila a cauzei.

Explozia din 2010 a fost urmata de un incendiu
Explozia din 2010 a fost urmata de un incendiu

Asta inseamna sa ii despagubeasca pe cei care au fost afectati de explozie, oameni care au avut nevoie de spitalizare si care din 2010 locuiesc in apartamente inchiriate de E.ON Gaz. Nu toti pagubitii, insa, au acceptat oferta companiei, iar cei care au semnat intelegerile s-au obligat sa pastreze confidentiale sumele primite.

Valoarea lucrarilor facute pâna acum se ridica la 120.633 lei, suma suportata de Primaria Bacau La aceste valori se adauga si lucrarile si materialele cumparate de fiecare proprietar. La inceputul lucrarilor de consolidare, in 2013, autoritatile spuneau ca lucrarile ar fi urmat sa dureze sase luni, dar au durat de patru ori mai mult.

Ovidiu Pauliuc,
Catalina Chifu

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri