29 martie 2024
ActualitateLiterele bacauane, de doi ani în topul facultatilor de profil ...

Literele bacauane, de doi ani în topul facultatilor de profil

Asa cum se poate constata din ierarhizarea anuntata în 2011 de Minister si afisata on-line, Facultatea de Litere a Universitatii „Vasile Alecsandri” din Bacau ofera programe de studii bine si foarte bine cotate. Astfel, la profilul Filologie, ierarhizarea nationala pune semnul egalitatii între programele oferite în acest domeniu de universitatile „Al. I. Cuza” Iasi, Universitatea din Craiova, „Dunarea de Jos” Galati, „Lucian Blaga” Sibiu, „Ovidius” Constanta, „Stefan cel Mare” Suceava, „Transilvania” Brasov si „Vasile Alecsandri” din Bacau (toate de tip B, pe o scala de clasificare A-E).

La stiintele comunicarii, Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacau pune la dispozitie un program de tip C (tot pe scala A-E), în aceeasi categorie fiind plasate programele oferite de universitatile „Al. I. Cuza” Iasi, „Lucian Blaga” Sibiu, „Aurel Vlaicu” Arad, Universitatea din Pitesti si Universitatea de Vest „Vasile Goldis” Arad. S-au încheiat doua saptamâni pline, dense, ca final al unui parcurs început în 2010 (ciclul de licenta) sau 2011 (ciclul de masterat).

Anul trecut, cam în aceeasi perioada, scriam în „Desteptarea” despre „Licenta de Bacau”, iar acum adaugam doua elemente oarecum noi. Încep cu P.I.P.P.-ul (Pedagogia învatamântului prescolar si primar), mai precis cu ecourile prezentarii celor patru lucrari de limba româna (cu pregatire asigurata de personalul Facultatii de Litere), una mai interesanta decât alta. Doua s-au ocupat de specificul predarii-învatarii-evaluarii la aceasta disciplina, pentru comunitatile romano-catolice/ceangaiesti din localitatile Zapodia (Loredana Buhosu) si Frumoasa, comuna Balcani (Gheorghe Chihaescu), iar celelalte, de spiritualitatea locala, ca suport pentru diversificarea procesului didactic la limba si literatura româna.



Au adus pretioase informatii Mioara Chihaescu (pentru arealul Balcani) si Gabriela Stupu (pentru zona Motoseni). Cea din urma, îmbracata într-un splendid costum national de peste un veac, a impresionat comisia prin pasiunea rarisima aratata de un cadru didactic pentru traditiile locului. „Acuma se vine?” a luat-o la rost o batrâna de 92 de ani.

„Mai exista institutii care sa se intereseze de noi?” s-a mirat un veteran de razboi, nonagenar si el. Elevii antrenati în experimente în cele patru asezari au înregistrat cu telefoanele mobile de toate (amintiri din razboi, folclor literar, cântece etc.), dupa care tot ei le-au transcris într-o prima forma, reluata pâna la disparitia oricarei erori ortografice sau de punctuatie. Lucrarile celor patru candidati mai cuprind pretioase date si imagini (fotografiile caselor natale) despre scriitorii locului: C. D. Zeletin, George Nestor, Nicolae Anghel, Cezar Stegaru. Comisia a facut o singura recomandare: sa fie continuate cercetarile, iar cei patru au raspuns – banuiti – favorabil.

Licenta de la Litere a fost, pe de o parte, un exercitiu de survolare a literaturii române de la primele afirmari pâna la scriitorii de azi sau de investigare a fenomenului lingvistic autohton în complexitatea sa si de raportare a specificului artistic din acest colt de Europa la marile valori ale culturii universale, pe de alta parte. Disertatiile de a doua si a treia zi au etalat alte calitati, ale masteranzilor: capacitate de sinteza, viziune originala, analiza critica.

Pentru bacauani au fost aduse în atentie „Semne ale traditiei si modernitatii în spatiul rural al Vaii Casinului”, note de biografie a operei lui N. Labis – cu participarea exceptionala a profesorului Valeriu Bogdanet, cel mai apropiat prieten al poetului – sau ecouri, târzii, ale calatoriilor lui Vasile Alecsandri si, actuale, ale elevilor din Mircesti, în spatiul francez.

Ioan Danila

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri