Linguri…cu simbol

0

Asociatia Culturala „Arta-Traditii-Patrimoniu Fara Frontiere” din Bacau, prin proiectul Les chemins du bleu en Europe:  transversalité des apprentissages et transculturalité des langages, finantat de Comisia Europeana în perioada 2015-2018 în cadrul programului „Parteneriate strategice pentru educatia adultilor”, a implementat zilele acestea un atelier de pictura pe linguri de lemn cu un grup de etnie rroma, cu scopul de a dezvolta deprinderi si competente artistice, precum si abilitati de a se integra pe piata muncii prin crearea de obiecte de artizanat.

Pictura pe lingurile de lemn este un obicei stravechi. Cromatica obiectelor realizate a fost dominata de albastru, care în cultura populara româneasca era valorificata pentru a simboliza apa, râurile si cerul. Atelierul de pictat linguri de lemn cu motive traditionale românesti a fost cu totul inedit si interesant pentru copii, dar si pentru adulti, care, în functie de imaginatia fiecaruia, au încercat sa dea viata unor bucati din lemn. Realizarea lor a fost laborioasa, atât adultii, cât si copiii încercând cu drag acest mestesug, alaturi de coordonatorii acestui proiect, prof. Nicoleta Nistor si prof. Mariana Craciun. S-a folosit tehnica colajului si pictura, utilizând ca materiale linguri de lemn, pensule, culori acrilice, modele cu motive traditionale românesti.

Rezultatul muncii lor a fost o satisfactie atât pentru ei, cât si pentru îndrumatorii lor, doamna profesor Liliana Puiu si Nistor Dorel, presedinte al Asociatiei Culturale „Arta-Traditii-Patrimoniu Fara Frontiere” din Bacau.

prof.Mariana Craciun

LĂSAȚI UN MESAJ