29 martie 2024
CulturăLimba ce-o vorbim si-o scriem: Auzite ori citite

Limba ce-o vorbim si-o scriem: Auzite ori citite

SONG, REDIVIVUS. Dupa 20 de ani, Grupul „Song” – condus atunci de legendarul Ioan Luchian Mihalea – reînvie. RRC de luni, 29 iunie, saluta evenimentul si cere detalii de la un fost membru al formatiei, caruia, sub presiunea pluralitatii (corul este prin definitie o expresie a colectivului), aproape ca i se iarta un dezacord: „Grupul Song s-a ivit în interiorul Facultatii de Limbi Straine din Bucuresti, ai *caror studenti au tinut sa întemeieze un grup vocal al lor“. De fapt, orice facultate ai carei studenti iubesc frumosul poate intra astfel în istorie.

LITERE… VORBITOARE. „Am învatat bine germana si am dat examen la IATC sectia germana, dar am intrat la sectia româna. A trebuit sa ma instruiesc pe limba româna, rostind toate sunetele. Necazuri mi-a facut litera t, dar si litera s, cu care se aseamana“ (RRA, 9 iunie). E adevarat: consoana (nu litera) /t/ e alcatuita din t si s, dar orice am face, literele nu au glas.

PROCES-VERBAL, PROCES DE CONSTIINTA. Am obiceiul ca la inspectiile speciale sa cer directorului de scoala cea mai veche condica de procese-verbale, pentru a-mi face o imagine asupra unitatii de învatamânt respective. La 26 oct. 1970, un inspector îl certa pe profesorul de româna ca a ales cea mai nefericita cale de a le preda elevilor, transformându-i în „scriitori“. „Sistemul dictarii antreneaza plictisul“, decreteaza blând asistentul, dar în fapt dezvaluie ignoranta cuiva.
DE TOLERAT. Dis-de-dimineata, Postul de Radio Itsy-Bitsy FM difuzeaza o bine-venita rubrica de limba româna. Sfatos, didactic cu masura, redactorul alege situatii dificile cu frecventa ridicata: „Azi (24 apr., ora 7.40) ne ocupam de cuvântul înnorat, care se scrie cu doi de n, pentru ca în- este prefix, adica o particica asezata în fata unui cuvânt de baza“. „Sa nu uitati însa ca înot se scrie cu un n“, încheie tânarul, pe care l-am si iertat ca a spus „doi de n“, în loc de „doi n“, pentru a fi mai precis fata de micii ascultatori.



DE MEDITAT. În cancelaria Scolii Gimnaziale Racaciuni, un text de la avizier ne pune pe gânduri: „Mintile luminate discuta idei; mintile mediocre discuta evenimente; mintile mici discuta oameni“ (Roosevelt).

PAUL GRIGORIU TRAIESTE. „Arena nationala“, emisiune sportiva duminicala la RRA, are un editorialist de succes: Paul Grigoriu-junior. Paralela sport-jurnalism radiofonic pe care a facut-o pe 28 iunie a fost bine sustinuta, atent conceputa si cu aplomb prezentata. „Pe 2 aprilie, înainte ca inima sa i se opreasca, la ce meci de fotbal se gândea Paul Grigoriu?“, încheie fiul, amintindu-ne în prealabil ca pe 29 iunie sunt celebrati Sfintii Apostoli Petru si Pavel…

ERASMUS MINUS. Coordonatorul Departamentului de comunicare al unui organism central, foarte bine intentionat si cu un discurs angajant, da exemple de judete unde Programul ErasmusA a avut mai mare audienta: Bucuresti, Dolj, Iasi, Bacau, Cluj… Acestea s-au remarcat „din *punct de vedere al eficientei proiectelor depuse“ (RRC, 20 iun.). Da, dar din punctul de vedere al exprimarii, Departamentul e pe minus.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri