18 aprilie 2024
ActualitateLiber la contracte fara licitatie!

Liber la contracte fara licitatie!

USL e acuzat ca-si pregateste banii de campanie

Regiile si companiile de stat care activeaza in domenii de interes public, cum ar fi serviciile de apa-canal, energie, transport public, posta si comunicatii, nu mai sunt obligate sa faca achizitii prin licitatie. Din ce motiv?

Parlamentarii au modificat OG 34/2006, dorind sa faca procedurile de achizitie mai flexibile si sa descurajeze contestatarii de profesie. Pe lânga acestea, se pare ca au mai urmarit ceva. Unii deputati spun ca au vrut sa deblocheze investitiile, altii, ca s-a pornit masina de facut bani pentru campaniile electorale. Miron Smarandache, deputat PP-DD sustine ca “s-a deschis cutia Pandorei” si este impotriva acestei prevederi. “Argumentul Puterii, conform caruia regiile autonome si companiile nationale si-ar desfasura activitatea pe o piata concurentiala, iar anumite reguli privind achizitiile publice le-ar putea bloca, este lipsit de sustenabilitate, dar si de logica economica, sustine Miron Smarandache. In realitate, aceasta masura nu va face altceva decât sa incurajeze escrocheriile, jaful din bani publici si dezvoltarea firmelor «de casa» ale USL, care vor profita din plin de metoda incredintarii directe.” Si PDL a fost impotriva acestei modificari, aratând ca deschide usa “aranjamentelor pe sub masa”, dar si impotriva ridicarii pragului valoric pâna la care se pot incheia contracte fara licitatii de la 15.000 de euro la 30.000 de euro pentru produse si servicii si de la 15.000 de euro la 100.000 de euro pentru lucrari. Asta inseamna ca primariile rurale, care contracteaza lucrari mici de obicei, dar si consiliile judetene, in cazul achizitionarii de servicii si bunuri, vor putea face atribuiri fara licitatie.



“Scaparea de sub control a achizitiilor publice va avea drept consecinte spolierea fondurilor publice si cresterea fenomenului evaziunii fiscale. In joc este piata achizitiilor publice, care reprezinta in jur de 15 la suta din PIB-ul României, iar statul, prin institutiile si companiile sale, este cel mai mare cumparator.”

Miron Smarandache, deputat PP-DD

 

“S-au facut aceste modificari pentru a asigura fluenta achizitiilor. Oricum, aceste companii functioneaza intr-un mediu concurential. Era nevoie de asa ceva. Pe vremea Guvernului Boc, chiar daca ordonanta prevedea achizitia prin licitatie, câstigau firme de pe locul 8 cu pretul maxim. Va trebui sa intervenim si aici.”

Constantin Avram, deputat USL

 

“Ceva trebuia facut pentru ca si companiile de stat se afla intr-o competitie si au nevoie de viteza mare de decizie. E vorba de bussnies. Au fost momente in care companii foarte mari riscau sa piarda contracte din cauza procedurilor greoaie. Simultan, trebuie stabilite reguli foarte clare, care sa asigure transparenta si corectitudine.”

Valerian Vreme, deputat independent, fost PDL

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri