29 martie 2024
EconomieLAPAR a luat la bani marunti politicile agricole românesti si europene

LAPAR a luat la bani marunti politicile agricole românesti si europene

Peste 1.100 de fermieri din toata tara, inclusiv din Bacau, au participat, marti, 26 mai, la Conferinta Nationala a celei mai importante organizatii profesionale din domeniul lor de activitate, Liga Asociatiilor producatorilor Agricoli din România – LAPAR, organizatie condusa de câtiva ani de doi fermieri bacauani, Laurentiu Baciu (presedinte) si Daniel Ciobanu (vicepresedinte).

La conferinta au participat si ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, însotit de secretarul de stat George Turtoi, reprezentanti ai Parlamentului, presedintele Comisiei de agricultura a Camerei Deputatilor, Nini Sapunaru, reprezentanti ai Academiei de Stiinte Agricole, ai unor asociatii profesionale, dar si Emmanuelle Mikosz de la ELO (Organizatia Europeana a Proprietarilor de Terenuri) si Petit Arnaud, reprezentantul Copa-Cogeca (Organizatia europeana a fermierilor si cooperativelor agricole), precum si reprezentanti ai unor asociatii agricole din unele state europene.

Tema principala a dezbaterilor din conferinta a fost, in acest an, una pe masura sfertului de veac scurs de la evenimentele din 1989, dar si a perspectivelor: „Agricultura României: viitor sau istorie”. „Am simtit – a spus Laurentiu Baciu – nevoia sa facem un bilant a ceea ce a fost in agricultura româneasca si mai ales in legatura cu politicile economice aplicate in ultimii 25 de ani, pentru a intelege ca agricultura este unul dintre cele mai importante sectoare economice ale tarii noastre si ale intregii lumi.



Omenirea a inceput cu agricultura si va sfârsi in absenta ei, acesta este, de altfel, si sloganul LAPAR.” Tonul prezentarilor a fost, prin urmare, unul pe masura temei, dar si in deja cunoscutul stil al presedintelui Laurentiu Baciu, adica unul acid, curajos si lipsit de prejudecati, pentru a spune – cum singur aprecia presedintele LAPAR – lucrurilor pe nume. Au fost, astfel, atacate problemele cu care se confrunta agricultorii români, dar si modul in care fauresc si aplica politici agricole atât statul român, cât si Consiliul Europei.

Fermierii sunt nemultumiti ca la Bruxelles s-au negociat prost conditiile de a face agricultura in tara noastra, ca statul român nu a intervenit pentru indreptarea situatiei, ca banii europeni au fost folositi neprofesionist, in proiecte perdante, exotice, fara folos si nu s-a tinut cont de prioritati – de modul in care trebuie sa se produca in agricultura, de nevoia de depozitare a produselor, de nevoia de procesare a acestora etc. In schimb, au fost evidentiate, inca o data, birocratia care omoara proiectele agricole si politicianismul pagubos care afecteaza acest domeniu economic.

„Nu s-au incurajat exploatatii autohtone – a mai precizat Laurentiu Baciu – comasarea terenurilor, dar au fost luate masuri de limitare a businessului in agricultura si de incurajare a nemuncii.” De aceea, LAPAR a facut o serie de aproape 20 de propuneri concrete pentru imbunatatirea situatiei din agricultura, intre care se numara urgentarea cadastrarii teritoriului, o legislatie pentru comasarea terenurilor, incurajarea exploatatiilor agricole viabile, reducerea birocratiei, modernizarea si extinderea sistemelor de irigatii.

„Trebuie sa recunosc – a declarat si ministrul Daniel Constantin – ca LAPAR este cea mai importanta organizatie profesionala din agricultura Româneasca. Astfel, eu am mari asteptari de la fermierii LAPAR, pentru ca o asemenea organizatie poate realiza singura acele asteptate fonduri mutuale pe care le dorim in agricultura noastra. Legislativul cred ca ar trebui sa se gândeasca, astfel, la obligativitatea ca orice fermier sa faca parte dintr-o astfel de organizatie.” Ministrul a anuntat, cu acest prilej, ca la Bruxelles a fost aprobat Programul National de Dezvoltare Rurala a României 2014 – 2020 si ca, astfel, vor fi lansate toate masurile din acest nou program.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri