Lansare de carte la Muzeul Municipal de Istorie din Onesti

0

 La Muzeul Municipal de Istorie Onesti a avut loc lansarea volumului “Asezarea medievala timpurie de la Stefan cel Mare – Gutinas, judetul Bacau”, ce il are ca autor pe  istoricul Ioan Mitrea. Cartea a fost prezentata de catre dr. Ioan Vasiliu, director al muzeului onestean (care a reliefat si importanta  pe care o reprezinta asezarea din secolele V-VII de la Gutinas) si de catre Vilica Munteanu, Sef Serviciu al Directiei Judetene Bacau a Arhivelor Nationale. Dr. Ioan Vasiliu a declarat ca  “descoperirile arheologice de la asezarea de la Gutinas ilustreaza perioada de sfârsit a procesului de formare a poporului român si a limbii române”.

La aceasta lansare de carte Vilica Munteanu a prezentat si vasta activitate pe care a desfasurat-o de-a lungul anilor prof. dr. Ioan Mitrea, care a activat ca director al Muzeului Judetean de Istorie si Arta Bacau (intre anii 1976-1982), a efectuat cercetari in peste 20 de situri arheologice, este autor si co-autor al unui mare numar de carti si articole pe teme de istorie, fiind presedinte al Filialei Bacau a Societatii de Stiinte Istorice  din România din 1970 si pâna in 2011. Ioan Mitrea a adus multumiri celor care si-au adus contributia la realizarea acestei lucrari, ce are peste 200 de pagini si a mentionat ca “la Gutinas a fost prima  cercetare de mare amploare de pe zona Valea Trotusului, ce este plina de asezari preistorice”.

Cu mult patos si inflacarare prof. dr. Ioan Mitrea a declarat celor prezenti la acest eveniment: “este o mândrie pentru toata aceasta zona ca avem dovezi de dainuire a stramosilor nostri, fapt ce atesta ca noi nu am venit de nicaieri si suntem aici dintotdeauna!”

LĂSAȚI UN MESAJ