29 martie 2024
ActualitateJavier, un student spaniol la Bacău

Javier, un student spaniol la Bacău

Javier Iglesias Faura, student la Universitatea Complutense din Madrid, a ales să petreacă unul din anii săi de studenţie la Universitatea “Vasile Alecsandri” din Bacău. Programul său de studiu cuprinde mai multe cursuri din domeniile economic şi informatic. Deocamdată se descurcă în engleză, dar Javier încearcă să valorifice timpul pe care îl va petrece în Bacău până în iulie, ca să înveţe şi limba română, mai ales interacţionând cu studenţi, profesori şi cu oameni din oraş.

Programul Erasmus permite tinerilor din universităţile Uniunii Europene să petreacă un an sau un semestru într-o altă universitate, iar acest lucru înseamnă şi posibilitatea de a afla mai multe despre o altă cultură, despre sistemul educaţional al respectivei ţări, dar şi o şansă de a-ţi face prieteni noi.

Sunt colega lui Javier la cursul de inteligenţă artificială de la specializarea Informatică, din cadrul Universităţii “Vasile Alecsandri” şi, într-o pauză am reusit sa-i iau un mic interviu.



De ce România, Javier?

Am aflat despre programul Erasmus de când aveam 15 ani şi dintotdeauna am vrut să beneficiez de el, chiar mi-am făcut un scop în viaţă din asta, până când am şi reuşit. Consider că am fost suficient de norocos în copilarie, încât am putut călători în alte ţări, precum Belgia și Italia. Apoi am ajuns la concluzia că a putea călători nu este doar o experienţă incredibilă, ci şi o oportunitate de a învăţa limbi străine, care este poate un lucru mai important decat facultatea. Programul Erasmus a fost o oportunitate pentru a atinge acest obiectiv, de a putea cunoaște locuri noi și a-mi lărgi orizonturile și am acceptat făra să mă gândesc de două ori. Am ales România, pentru că mereu mi-a atras atenția estul Europei, deși nu este o destinație típică pentru majoritatea oamenilor, dar mie mereu mi-a plăcut să fac contrariul. De asemenea persoana care m-a ajutat să aleg această destinație este o persoană care a fost pentru mine un exemplu de viață și vreau să-i transmit “¡un abrazo desde Rumanía Cuñao!”. Am cunoscut aceasta persoană în estul Europei, mai exact în Polonia. Acum pot spune că am doar avantaje în urma alegerii României. Spun România pentru că era singura opțiune din Europa de Est pe care o aveam printre destinațiile posibile (Portugalia, Franța, Italia și Belgia).

Alt avantaj pe care l-am găsit în a veni în România îl reprezintă “viața ieftină” despre care mi se tot spunea în Spania. Aveam nevoie de o destinație ieftină, pentru că nu aveam inițial prea multe fonduri și pentru că este mai ușor să călătorești când nu ai o destinație scumpă. Și, desigur, doream să știu dacă era adevărată faimoasa legendă conform căreia fetele din România sunt foarte frumoase și până acum acest lucru s-a confirmat.

Pe de altă parte, peisajele incredibile, munții, castelele și monumentele, pe care le-am văzut în poze, am vrut să le văd cu ochii mei, pentru că sunt un iubitor al naturii și culturii. Și vorbind despre cultură, cunoscând-o pe a voastră, înseamnă pentru mine o schimbare radicală, pentru că sunt multe diferențe față de Europa de Sud și un schimb de “obiceiuri culturale“ mereu va fi interesant și plin de satisfacții.

Ce-ți place mai mult din programul de studii pe care îl urmezi aici?

Îmi place foarte mult structura orelor din timpul săptămânii. Felul în care au fost împărțite seminarele și laboratoarele în săptămâni pare și impare este, în principiu destul de confuz pentru cine nu cunoaște sistemul, cum mi s-a întâmplat mie, și totuși cred că așa avem mai mult timp pentru a aprofunda mai bine cursurile și pentru a lucra pe cont propriu. Pe de altă parte, am observat o relație frumoasă între profesori și studenți, dar și între colegi. De fapt, cred că pentru un student este foarte important felul de a fi al unui profesor și, din câte am putut să văd din cursurile mele, profesorii sunt destul de diferiți între ei, dar cu toții sunt implicați și pasionați de ceea ce predau. Mă bucur de acest lucru. Cursurile sunt în română și, deși deocamdata, nu înțeleg 100%, încerc să fac față cerințelor, pentru că uneori mi se explică într-un mod accesibil sau în limba engleză. Sper să învăț repede limba română.

Ce părere ai despre sistemul de învățământ românesc, în comparație cu cel spaniol și care sunt diferențele?

Sistemul de învățământ românesc poate fi considerat mai “dur” decât cel spaniol, pentru că mi-am dat seama că munca individuală a studentului este mai importantă. Acesta este un aspect pozitiv și studentul va ști cum să se orienteze singur. Dar în Spania se evaluează mai mult și în mod constant activitățile de lucru în grup, pentru ca munca în echipă este un factor foarte important pentru sistemul de educație. Nu sunt persoana potrivită pentru a vorbi despre avantajele educației spaniole, totusi, cred că poți beneficia de concursuri studențești, proiecte, excursii culturale etc.

Ce carieră ai vrea să urmezi după ce termini facultatea?

Mi-ar plăcea să mă concentrez pe restul cursurilor mele de marketing, marketingul de rețea, relații internationale și altele. Dar ceva care sa fie focalizat si direct legat de mișcare și sociabilitate.
Încă analizez posibilitățile pe care le am, cu toate acestea, noile tehnologii sunt întotdeauna un posibil ajutor suplimentar pentru a alege viitorul meu, acesta este un instrument foarte versatil în toate domeniile de studiu.

Ce ai vizitat în România?

Recunosc faptul că nu am văzut decăt Bucureștiul, Bacăul și împrejurimile sale pitorești și orașul Piatra Neamț, dar îmi propun să ajung și la Iași, Brașov, Alba-Iulia și alte locuri frumoase din România.

Vei mai reveni in Romania? De ce?

Este prea devreme pentru aceasta intrebare, cu toate acestea, îndrăznesc să spun că da. Pentru că văd mult potențial care poate fi valorificat. Am senzația că, într-o oarecare măsura, potențialul României nu a fost pe deplin “descifrat”. Simt că România este blocată undeva între dezvoltare și atașamentul său față de Europa și aici este într-adevăr potențialul despre care vorbesc. Aș vrea să revin și sper să mă primiți la fel de bine cum ati făcut-o și prima dată. Stați că încă nu am plecat și am de gând ca data viitoare să mă descurc mai bine în limba română. Multumesc!

Interviu realizat de Eliza Lăiu,
studentă la specializarea Informatică,
Facultatea de Științe, Universitatea “Vasile Alecsandri” din Bacău

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri