28 martie 2024
ContrasensIstorie pe steroizi

Istorie pe steroizi

Daca tot am vorbit despre Polonia si despre initiativa de a demola circa 500 de monumente dedicate soldatilor sovietici, ar trebui sa vorbim si despre modul in care Ucraina isi rescrie istoria pentru a da bine in relatia cu Uniunea Europeana. “Foreign Policy” a publicat, recent, un articol intitulat “The Historian Whitewashing Ukraine’s Past” (Istoricul care albeste trecutul Ucrainei), in care arata cum decurge procesul.

Pe scurt, acum un an, presedintele tarii a semnat un decret prin care arhivele tarii erau trecute din administrarea serviciilor de securitate in cea a unui organism guvernamental numit “Institutul Memoriei Nationale”. In fruntea acestui institut a fost numit un tânar istoric pe nume Volodimir Viatrovici, cu scopul de a “implementa politica de stat in domeniul restaurarii si conservarii memoriei nationale a poporului ucrainean”. “Foreign Policy” scrie ca dupa ce institutul s-a apucat de treaba au inceput sa apara controversele.

In primul rând – spune revista – s-a descoperit ca, in ceea ce priveste istoria Celui de-Al Doilea Razboi Mondial, institutul amplifica crimele sovietice si glorifica lupta nationalistilor ucraineni, trecând sub tacere rolul vital jucat de acestia in confruntarile etnice cu evreii si polonezii, intre 1941 si 1945, dupa invazia nazista. Viziunea lui Viatrovici “trimite un mesaj celor care nu se identifica cu creatorii de mituri etno-nationaliste ale tarii – cum ar fi multi vorbitori rusi în estul Ucrainei, care înca mai sarbatoresc eroismul Armatei Rosii – ca sunt pe dinafara.

Si, mai precis, istoricii se tem ca acum ei risca represalii pentru ca nu sunt in acord cu linia oficiala. Sub domnia lui Viatrovici, tara ar putea fi condusa spre o noua si înfricosatoare, epoca a cenzurii” – scrie Josh Cohen, fost ofiter de proiect care a lucrat pentru Departamentul de Stat al SUA. Revizionismul Institutului Memoriei se axeaza in principal pe cele doua grupari paramilitare nationaliste: Organizatia Nationalistilor Ucraineni si Armata Insurectionala Ucraineana.

Membrii celor doua organizatii au ucis, in timpul razboiului, zeci de mii de evrei si au purtat o campanie de purificare etnica in cursul careia au murit 100.000 de polonezi. Conform unei noi legi, adoptate anul trecut, persoanele care “exprima in mod public o atitudine lipsita de respect” fata de cele doua grupari paramilitare sau care “neaga legitimitatea” luptei pentru independenta a Ucrainei in secolul trecut vor fi urmarite penal.

Desi punctul de vedere al lui Viatrovici este extrem de popular in vestul tarii, unde exista multe monumente ridicate in cinstea liderului Organizatiei Nationalistilor Ucraineni, Stepan Bandera, multi cetateni din sudul sau estul tarii – mai scrie Foreign Policy – nu apreciaza mostenirea nationalista. La Lugansk sau in Crimeea, autoritatile locale au ridicat monumente in memoria victimelor nationalistilor ucrainieni.

Dar Viatrovici nu doar ca reinterpreteaza istorie, el este acuzat ca falsifica si documente in acest scop. Jeffrey Burds, profesor de istorie rusa si sovietica la Northeastern University, vorbeste despre o carte de peste 800 de pagini editata de un coleg de-al lui Viatrovici, in care mii de documente au fost rescrise sau editate.

Profesorul spune ca a fost scos tot ceea ce critica nationalismul ucrainean, conflictele dintre liderii organizatiilor paramilitare sau dovezi ale atrocitatilor comise. Problema a aprins spiritele in tara vecina, multi istorici criticând atât legile cât si actiunile lui Viatrovici si ale Institutului Memoriei. Intre timp, insa, Ministerul Educatiei a transmis o directiva cadrelor didactice in care se cere acestora sa-i infatiseze pe membrii celor doua organizatii paramilitare ca simboluri ale patriotismului si spiritului de sacrificiu in lupta pentru independenta tarii.

Iar Institutul Memoriei a propus ca doua strazi din Kiev sa poarte numele lui Bandera si, respectiv, a lui Roman Suhevici. Acesta din urma, liderul Armatei Insurectionale Ucrainene, a fost si comandant al Schutzmannschaft Battalion 201, unitate de politie auxiliara subordonata Sicherheitspolizei (Politia de Securitate, facea parte din SS), batalion acuzat de uciderea evreilor si a peste 2.000 de partizani rusi in Belarus.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri