29 martie 2024
CulturăIon Fercu:„Ostaticul Umbrariei”

Ion Fercu:„Ostaticul Umbrariei”

Ion Fercu, profesor de filozofie, poet, romancier, eseist si gazetar, membru al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Bacau, din 2009, luptator – veteran al cetatii Buhusi, cu apostila pentru a se legitima ca unul al Lumii de Aici si, cu siguranta, si a celei de Dincolo, publica, la Editura JUNIMEA Iasi, un nou volum: Ostaticul Umbrariei.

Orice descindere printre paginile cartilor lui Ion Fercu devine o aventura in intimitatea Umanului (era sa zic din oameni), cu toate „raiurile” si „iadurile” lui. Suntem pe teritoriul lui Dostoievski, de unde profesorul Fercu, asiduu cercetator al „subteranelor” prorocului „intors din iad”, isi ostoieste setea de cunoastere, indoielile si certitudinile indoielilor. Inainte de a intra in Umbraria, cititorul ar face bine sa faca apel la celelalte scrieri ale autorului: „Iadul de parada” (poeme, 1996, cartea de debut), „Prizonierul prizonierului” (poeme, 1998), „Agonia umanului” (extraordinare eseuri, 2000), „Amantii absurdului” (2002), cele doua volume „Oaspetele” (2004, 2008), dar mai ales “Audienta” (roman, 2012), care se inscriu in aceeasi cheie filozofica tulburatoare: „Cred, Doamne! Ajuta necredintei mele!”, lasata oamenilor de apostolul Marcu. De altfel, „Ostaticul Umbrariei” ar putea fi considerata o continuare a romanului „Audienta”, primit de critica cu magulitoare aprecieri.

Umbraria este Marea Sala de Asteptare, populata de umbrele celor veniti de Dincolo, dupa ce au parasit trupul din varii motive, in asteptarea Judecatii. Parasind trupul, fostii terristi intra in Umbraria doar cu duhul, bântuit de aceleasi pacate sau virtuti traite pe când sufletul salasluia in propriul corp: invidie, prietenie, tradare, orgoliul de a reforma „sistemele”. Metafizicul, umbra principala din romanul „Ostaticul Umbrariei” isi pune in gând sa reformeze, impreuna cu alti terristi, Iadul si Raiul, sa le democratizeze si umanizeze, cu toata opozitia michidutilor si a ingerilor, deoarece stiu de unde vin, din infernul terestru, insa nu stiu care poarta li se va deschide, cine ii va lua in brate: Sf. Petru sau Scaraoschi. Toti curteaza Raiul, insa, prevazatori, unii nu exclud varianta Iadului. Planuiesc chiar o audienta la Dumnezeu, indrazneala zanatica, orgoliul inconstientului!



O extraordinara incursiune in viata si moarte. Suspansul (teama) domina fiecare capitol, dialogurile fiind „gravide” de idei, astepti ca la urmatoarea pagina sa aiba loc audienta, Marea Audienta la Dumnezeu: va fi sau nu va fi receptiv la reforma Metafizicului?, insa totul nu a fost decât un vis…Visul este ca o viata de rezerva.

Romanul Ostaticul Umbrariei poate fi achizitionat din Libraria Glisando.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri