26 aprilie 2024
EconomieIoan Niculae da din nou sperante de repornire la Amurco

Ioan Niculae da din nou sperante de repornire la Amurco

Omul de afaceri Ioan Niculae da din nou sperante salariatilor societatii Amurco, din Bacau, in legatura cu repornirea instalatiilor combinatului de ingrasaminte chimice, care ar putea avea loc in luna ianuarie.

Din vara acestui an, Amurco, Nitroporos Fagaras si Ga Pro Co Savinesti, toate firme din portofoliul companiilor InterAgro, pe care le controleaza Ioan Niculae, au intrat în insolventa, iar salariatii lor au fost concediati.

Insolventa a fost ceruta chiar de proprietarul lor, care – se spune – vrea sa-si puna banii la adapost de la o eventuala poprire a conturilor de catre stat.



„Am primit vestea ca instalatiile combinatului ar putea fi repornite din luna ianuarie, poate chiar din februarie. Nu avem nimic concret intreprins pâna acum, in acest sens, totul este la nivel de informare din partea patronatului. Cert este ca se pregateste o prima lucrare de anvergura in combinat, la unul dintre schimbatoarele de caldura, ceea c ear fi o dovada ca intentiile de repornire a instalatiilor ar fi o certitudine. Se intelege ca noi toti asteptam un astfel de eveniment si ma refer la cei circa 750 – 800 de salariati care si-ar putea relua, astfel, lucrul. Ar fi un dar nesperat, acum, la inceput de An Nou.”
Gheorghe David, liderul sindicatului Chimfert din Amurco

Insolventa a fost ceruta de Ioan Niculae dupa ce pretul gazului metan a crescut din nou si a afectat serios cheltuielile de productie ale combinatelor de ingrasaminte chimice. Pretul gazului conteaza în proportie de 80% în costurile unui producator de îngrasaminte. Cele sase combinate chimice ale InterAgro consuma, împreuna, circa trei miliarde de metri cubi, la fel ca toată populatia României.

Despre insolventa, insa, Iona Niculae are explicatii personale. „Insolventa nu e ceva rau – spunea omul de afaceri, citat de Economica.net. Inseamna reorganizare si curatare de datorii. Statul, prin multiplele lui entitati, Garda Financiara, Garda de Mediu, începuse sa mă hărţuiască, pentru a-mi lua banii.

Pasamite, as fi folosit gazele primite de la Romgaz pentru revânzarea lor si nu pentru chimizare, în fabrica. Dar, cum sa spui asa ceva, cum sa spui ca am vândut gazele, când fiecare metru cub a intrat în fabricile de îngrasaminte, lucru demonstrabil cu acte! A, vrei tu, stat, să-mi popreşti conturile si sa-mi iei banii? Ei bine, nu se poate, intram în insolventa si în reorganizare si capatam protectie împotriva creditorilor. E o masura de autoconservare”.

Pâna la alte ordine, amintim ca dupa intrarea in insolventa a societatii Amurco la Inspectoratul Teritorial de Munca Bacau a ajuns solicitarea de concediere colectiva pentru 165 dintre cei 206 angajati ramasi la lucru, ultimul lot de chimisti din combinat. In doua rânduri, un grup de salariati au intrat in greva foamei, pentru a-si primi drepturile salariale.

Ioan Niculae a închis si a redeschis de mai multe ori, în ultimii ani, combinatele sale chimice, in functie de evolutia pietei de îngrasaminte si a pretului gazului. In primavara acestui an, dupa ce salariatii de la Amurco au iesit sa protesteze tot pentru ca nu-i primeau drepturile salariale si nu mai avea siguranta locului de munca, magnatul a venit la Bacau, pentru o scurta intrevedere cu administratorii si cu salariatii combinatului.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri