23 aprilie 2024
EconomieInvestitori straini minusculi in judet

Investitori straini minusculi in judet

Cea mai performanta firma straina din Bacau are 200 de angajati

Judetul Bacau sta bine in privinta numarului investitorilor straini care si-au inmatriculat firmele si s-au stabilit la noi acum, mai mult decât au facut-o inainte de perioada vârfului crizei economice. Entuziasmul companiilor straine este insa temperat si, chiar daca nu ne ocolesc asa cum se intâmpla in alte judete din tara, banii straini vin destul de greu, iar capitalul subscris este de-a dreptul ridicol. Insa in aceeasi masura in care s-au inamtriculat, firmele straine au si fost radiate din evidentele Oficiului Registrului Comertului.

Bacaul avea in 2008 noua societati cu capital strain inmatriculate aici, iar patru ani mai târziu avea 11, o crestere minima rezultata din dinamica radierilor si a inmatricularilor, dar care il plaseaza pe locul patru in tara la acest capitol. Conform statisticilor Oficiului Registrului Comertului, cele cinci societati cu capital strain care s-au inmatriculat aici in ultimul an au insa un capital subscris extrem de mic, de 1.700 lei, 495 USD si 379 euro, iar toate activeaza in domeniul comertului cu ridicata. Una dintre investitiile straine cele mai importante din oras si din judet este Vimercati Esat Europe, care lucreaza componente pentru marci renumite din industria auto: BMW, Renault, FIAT, PSA, DAF, Iveco, TRW, KSS. Investitiile realizate in cei cinci ani de activitate la HIT Hemeius se ridica la peste trei milioane de euro, iar in firma lucreaza 200 de oameni.



Cadere pe toata linia

Pe ansamblul tarii, practic, de la asaltul accelerat din urma cu 4-5 ani, astazi ne confruntam cu un ritm de investitii in viteza melcului. Sunt, totusi, si câteva judete privilegiate, unde a crescut numarul companiilor care au poposit aici.

Din totalul de 42 de judete, au venit mai putine companii in 31 de judete, numarul lor a stagnat in trei si a urcat in opt. Cele mai napastuite sunt judetele Ialomita si Tulcea. In octombrie 2008, 4 companii straine se inregistrau sa faca afaceri in Ialomita, pentru ca in 2012, doar o companie sa mai fie interesata de acest judet. La fel si in Tulcea. In Bucuresti, ritmul inmatricularilor s-a injumatatit. In octombrie 2008, 332 de companii straine alegeau sa se inregistreze in Bucuresti, pentru a lansa aici o afacere.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri