29 martie 2024
EconomieInvestitii de peste 4,5 milioane de euro la Filipesti

Investitii de peste 4,5 milioane de euro la Filipesti

Investitiile de peste 20 de milioane de lei facute in fabrica de produse chimice speciale din localitatea Filipesti se apropie de final. Proiectul apartine firmei bacauane Romchim Protect, binecunoscuta in mediul de afaceri si cel stiintific prin numeroasele inventii si inovatii in domeniul produselor ignifuge, in special, dar si al celor destinate industriei aeronautice.

De altfel, produsele au fost apreciate pe plan intern si international, fiind medaliate cu aur si argint la saloanele de inventica din tara si din lume.

Printre beneficiarii din tara care au utilizat aceste materiale ignifuge s-au numarat Palatul Cotroceni, Centrala Nucleara Cernavoda, Banca Nationala a României – filiala Bacau, Catedrala Arhiepiscopiei Romanului, etc. In prezent, lucrarile la fabrica de produse chimice speciale sunt executate in proportie de 98 la suta.



Astfel, utilajele sunt instalate pe pozitii, ultimele teste fiind facute de specialistii de la Siemens. Valoarea investitiei a depasit 20 de milioane de lei, din care circa 16 milioane sunt din fonduri structurale.

Ioan Neculcea
„Aici, se va putea produce cam orice din domeniul produselor chimice speciale, dar, pentru inceput, ne vom axa pe cele destinate protectiei la foc, foarte cautate si apreciate peste tot in lume. Si vorbim aici inclusiv de produse de protectie la foc utilizate in domeniul militar, pe textile, prin ignifugare la rece. De retinut ca, la aceste instalatii speciale, se va produce si o inventie de-a noastra, Universal Ignifug, cu ajutorul caruia se va putea ignifuga absolut orice, de la materiale pe baza de lemn gen PFL sau OSD, material care pâna acum nu putea fi protejat la foc, pâna la mortare, metale etc.”
Ion Neculcea, administrator Romchim Protect

Interesant este ca fabrica a fost amplasata pe un teren unde, inainte, exista o mlastina. Pentru a-l aduce la starea actuala, constructorul a fost nevoit sa aplice proceduri ingenioase de drenare, utilizând bolovani ingropati in santuri adânci cu deschidere de 2 metri si inaltime tot de 2 metri, astfel, apa colectata fiind dirijata catre pârâul Precista, cu destinatia Siret. In plus, fabrica beneficiaza de o suprafata de circa 3.000 de metri patrati pe care sunt amplasate utilajele ultraperformante, asistate pe computer, toate din import – Italia, Cehia si Germania, care vor fi monitorizate de cinci ingineri.

Tot aici, sunt amenajate si patru laboratoare de cercetare in care vor lucra, la fel, sase chimisti. „La fel ca si productia, care este greu de cuantificat acum, intrucât se va produce mult, continuu, aici se va face si foarte multa cercetare. Chimistii, impreuna cu biologii, si in colaborare cu profesori de renume din centrele universitare din tara, vor avea toate conditiile desfasurarii activitatii de cercetare”, a subliniat Ion Neculcea.

Inaugurarea fabricii a fost programata pentru data de 17 aprilie, o zi deloc intâmplator aleasa, intrucât, se stie, atunci este marea sarbatoare a crestinilor ortodocsi «Izvorul Tamaduirii».

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri