16 aprilie 2024
ActualitateInventarierea terenurilor, realizata pe jumatate

Inventarierea terenurilor, realizata pe jumatate

Aplicarea Legii 165/2013 privind masurile pentru finalizarea procesului de retrocedare trebuia incheiata in decembrie 2013. Din cauza ca situatia terenurilor e destul de incâlcita, termenul a fost decalat de doua ori: prima data, pâna pe 26 iunie 2014, iar acum, pâna pe 26 septembrie.

„Tot procesul de implementare a Legii 165/2013 se dovedeste a fi foarte anevoios, in special, in judetele din zona Moldovei, unde o astfel de centralizare cadastrala nu a existat niciodata”, explica Dorian Pocovnicu, prefectul judetului, cel care coordoneaza acest proces.

Concret, autoritatile au avut sarcina sa constituie o comisie locala de inventariere a terenurilor, iar aceasta sa transmita situatiile Prefecturii si Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara (OCPI), care le verifica din punct de vedere tehnic.



Pe baza datelor oferite de primarii si alte institutii – Directia Silvica (DS), Administratia Bazinala de Apa Siret (ABAS), Drumuri Nationale etc. – se intocmeste situatia proprietatilor. Din cele 93 de unitati administrativ-teritoriale (UAT) ale judetului, pâna acum 73 au reusit sa aduca documentatia la OCPI Bacau, arata Ioan Joita, inginer sef al institutiei.

Iar din cele 73, doar 5 au fost trimise la Bucuresti, pentru verificarea finala. Celelalte 68 sunt in diverse etape, fiind restituite comunelor sau oraselor pentru a corecta erorile.

Edilii isi pun nadejdea in Guvern!

Printre UAT-urile care nu au prezentat documentatia la OCPI Bacau se numara Blagesti, Comanesti, Faraoani, Gioseni, Helegiu, Horgesti, Negri, Sanduleni, Plopana, Rachitoasa, Damienesti si Iz. Berheciului. Sa le enumeram si pe cele mai harnice: Valea Seaca, Parava, Motoseni, Ardeoani si Filipeni.

Pe 26 septembrie, toate UAT-urile din judet trebuie sa aiba situatiile finalizate si validate. Intrebarea este daca sunt suficiente 3 luni, având in vedere ca 73 de documentatii sunt in diverse faze, iar 20 nici nu au fost aduse la OCPI? Poate amenzile, care ajung la 100.000 de lei, sa accelereze inventarierea.

„Am insistat, chiar la modul de a deveni agasant, catre UAT-urile din judet pentru a demara procesul prevazut de lege, arata prefectul Dorian Pocovnicu. Din pacate, multe primarii s-au miscat foarte greu, motivând in special lipsa resurselor pentru contractarea serviciilor de cadastru. Nu exclud ca in alte locuri aceasta tergiversare sa fi fost facuta cu intentie, in conditiile in care exista multe titluri de proprietate «ratacite», care nu au ajuns in posesia proprietarilor de drept, desi terenurile sunt lucrate si cineva beneficiaza de ele.”

Aplicarea Legii 165 va aduce clarificarea situatiei terenurilor agricole si forestiere, pe proprietari, nominal. Dupa finalizarea acesteia, urmatorul pas va fi eliberarea titlurilor de proprietate in zonele necooperativizate.

Conform Legii 165, constituie contraventie neindeplinirea de catre membrii comisiei locale a obligatiilor de la art. 6 (intocmirea situatiei terenurilor), necomunicarea centralizatorului catre presedintele comisiei, refuzul institutelor, statiunilor de cercetare si a altor institutii de a preda ADS imobilele solicitate, nerespectarea termenelor etc. Aceste fapte se sanctioneaza cu amenda de la 10.000 de lei la 100.000 de lei.

„Centralizam o situatie prin care solicitam Guvernului sprijin financiar pentru comunele cu buget mic, astfel incât toata aceasta activitate sa se desfasoare in parametrii normali, fara ca eu, prefectul judetului, sa recurg la sanctiuni pecuniare.”
Dorian Pocovnicu, prefectul judetului Bacau

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri